Näin ilotulitat turvallisesti Tampereella vuoden vaihtuessa: katso tästä, missä saa ampua ja millä aikarajoituksella – "Muistetaan turvavälit"

Pirkanmaan pelastuslaitos on toimittanut ohjeistuksen vuodenvaihteen ilotulittamiseen liittyen.

Vuodenvaihteessa ilotulitteiden käyttö on kiellettyä Tampereen kaupungin ydinkeskustassa. Kieltoalue muodostuu seuraavasta alueesta: Kekkosentie - Kalevan puistotie - Viinikankatu - Tampereen valtatie - Jokikatu - Viinikanlahti - Eteläpuisto - Palomäentie - Näkötornintie - Vesilinnankatu - Paasikivenkatu - Kortelahti - Näsijärven ranta-alue - Kekkosentie.

Muualla ilotulitteiden käyttäminen on sallittua ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta 31.12. kello 18 – 1.1. kello 2 välisenä aikana. Ilotulitteita käsiteltäessä on silti aina huomioitava ilotulitteiden turvaetäisyydet ja käyttöohjeet, sillä vastuu vahingoista on ilotulitteen lähettäjällä.

Tänä vuonna ilotulitteiden ampumisen yhteydessä viranomaiset haluavat muistuttaa koronaviruksen aiheuttamista varotoimenpiteistä: muistetaan turvavälit eikä muodosteta liian suuria ryhmiä.

Ilotulitus on vaikeaa aikaa lemmikkieläimille ja senkin takia ilotulituksen aikarajoitusta on syytä noudattaa. Näin lemmikkien omistajat voivat suunnitella ulkoilut turvalliseen aikaan.

Käytännössä kaikkien ilotulitteiden (raketit, roomalaiset kynttilät, padat, tähtipommit ja niin edelleen) ikäraja on 18 vuotta. Niitä ei myöskään saa luovuttaa tai myydä alle 18-vuotiaille. Vanhempien tulee huolehtia siitä, ettei ilotulitteita luovuteta alaikäisten yksin käytettäväksi.

Ilotulitteiden tulee olla CE-merkittyjä tuotteita. Lisäksi niissä pitää olla asianmukaiset ohjeet oikeasta käytöstä, säilytyksestä ja tuotetiedoista suomeksi ja ruotsiksi.

Hätärakettien käyttö ilotulitusvälineinä on kielletty. Hätärakettien aiheettomassa käytössä tekijä syyllistyy rikoslain 34 luvun 10 §:ssä tarkoitettuun perättömään vaarailmoitukseen.

Ilotulitteiden käytössä on aina noudatettava erityistä varovaisuutta. Ilotulitteiden tuentaan on kiinnitettävä erityistä huomiota, varsinkin nyt, kun lumipeitettä on niukasti Pirkanmaalla. Rakettien ampumatelineet sekä maassa toimivat tuotteet, kuten padat ja suihkut, on tuettava niin, että ne eivät pääse kaatumaan ammunnan aikana.

Ilotulitteen suuntaamista toista ihmistä kohden tai ilotulitteen heittämistä yleisön joukkoon ei pidetä ilotulitteen huolimattomana käsittelynä, vaan tahallisena ja rangaistavana tekona. Ilotulitteiden virheellisestä käytöstä saattaa loukkaantumisen lisäksi olla seurauksena tulipalo.

Pirkanmaan pelastuslaitos haluaa kiinnittää ihmisten huomion myös suojalasien käyttöön. Vaikka suojalasit ovat olleet pakollisia jo vuodesta 2009, ei niiden käyttö ole vieläkään vakiintunut. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston teettämän tutkimuksen mukaan joka kahdeksas ilotulitteiden käyttäjistä ei käytä suojalaseja.

Lainsäädäntö asettaa vaatimuksia myös ilotulitteiden säilytykselle. Asuinhuoneistossa tai huonetiloissa, joissa oleskelee ihmisiä, saa säilyttää enintään viisi kiloa ilotulitusvälineitä. Määrä tarkoittaa ilotulitusvälineissä olevan räjähtävän ja pyroteknisen aineen määrää, jota tulitteissa on käytännössä noin yksi neljäsosa. Sallittu säilytysmäärä on siten kokonaispainoksi muunnettuna noin 20 kg.

Ilotulitusvälineet on säilytettävä lukitussa kaapissa siten, ettei niiden läheisyydessä ole sellaisia lämmönlähteitä tai tulenkäsittelyä, joka voisi aiheuttaa tulitteiden syttymisen. Ilotulitusvälineitä ei kuitenkaan saa säilyttää ullakkotiloissa, kellarin asuntokohtaisissa säilytystiloissa eikä yhteiskäytössä olevissa tiloissa

Muista!

– Valitse ilotulitteiden käyttöpaikka huolelle, ettei käytöstä aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille tai muulle omaisuudelle.

– Huomioi, ettei ilotulitteista aiheudu vaaraa tai haittaa (esim. meteli) eläimille.

– Käytä sopivaa telinettä tai tukea ampuessasi ilotulitteita.

– Lue ostamasi tuotteen käyttöohjeet.

– Ilotulitteita ei tule käyttää alkoholin vaikutuksen alaisena.

– Poistu ohjeiden mukaisesti sytyttämäsi tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.

– Suojalasien käyttö on pakollista ja myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.

– Käytä sytytyspuikkoa.

– Ilotulitteita ei pidä käyttää sisätiloissa tai parvekkeella.

– Suuntaa ilotulitteet pois ihmisistä, rakennuksista ja muusta omaisuudesta.

– Omia viritelmiä ei saa tehdä.

– Ilotulitteita käyttävät vain täysi-ikäiset.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut