Mitä kannattaa tehdä, jos hallussasi on luvaton ampuma-ase? Näin ohjeistaa poliisi – "Siitä ei aiheudu sinulle mitään seuraamuksia"

Mikäli löydät esimerkiksi rantasaunan kätköistä luvattomia aseita, ne kannattaa luovuttaa poliisille. Arkistokuva. Vesa Valtonen
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Mitä tehdä tilanteessa, jos esimerkiksi varastojen kätköistä löytyy ase, johon ei ole lupaa? Sisä-Suomen poliisi on nyt koonnut vinkkejä tällaista tilannetta varten.

– Ampuma-aseita löydetään usein milloin mistäkin – vanhojen rakennusten ullakoilta, rakenteista, erilaisista vajoista, pihasaunoista ja erilaisista varas- toista ja niin edelleen. Joskus ne ovat vanhoja ruosteisia ja toimintakelvottomia, eikä niiden historiasta tai omistussuhteista ole mitään tietoa.

– Joku ottaa ampuma-aseen omaan haltuun sen enempää asiaa miettimättä. Väärin, komisario Kari Räisänen kirjoittaa tiedotteessa.

Vaikka ampuma-ase olisi toimintakelvoton, se tulee luovuttaa poliisin haltuun. Poliisi selvittää ampuma-aseen omistussuhteet mahdollisuuksien mukaan. Useimmiten nämä aseet ovat kuitenkin niin sanotusti isännättömiä, eli luvattomia ampuma-aseita.

– Kenelläkään ei oikeutta pitää hallussaan ampuma-asetta ilman asianmukaista aselupaa. Vaikka löytäjällä olisi omia luvallisia aseita, jopa sama asetyyppiä kuin löydetty ampuma-ase, hän voi syyllistyä sen hallussa pitämisellä ampuma-aserikokseen.

– Jos hallussasi on niin sanottu isännätön eli luvaton ampuma-ase, luovuta se poliisin haltuun. Siitä ei aiheudu sinulle mitään seuraamuksia, Räisänen huomauttaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut