Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen Örkki on Manowarin kaveri ja tiukka tiluttaja – "Kaipuu lavalle on kova"

Metalli: Sotasuunnitelmat on laadittu koko vuodeksi aina uuden levyn julkaisuun asti, sanoo kitaristi Jan Yrlund.

Prestige on yksi suomalaisen speed- ja thrash-metallin ensimmäisen aallon uranuurtajista.

Vuonna 1987 Tampereelta ponnistanut yhtye on vuonna 2021 jälleen aktiivinen: kokoonpanoaan uudistanut nelikko julkaisi joulukuun puolivälissä singlen Exit.

– Sotasuunnitelmat on laadittu koko vuodeksi aina uuden levyn julkaisuun asti, kitaristi Jan “Örkki” Yrlund kertoo.

Albumin pistää markkinoille saksalainen Massacre Records elokuussa.

– Toivomme, että pandemiatilanne hellittäisi, koska kaipuu lavalle on kova. Jouduimme perumaan Tullikamarin Speed Metal Partyn jo toistamiseen, mutta elokuussa 2021 on tiedossa kovat kekkerit, Örkki lupaa.

Kitaroinnin lisäksi Örkki on kunnostautunut graafisen suunnittelun alalla. Hänen Darkgrove Design -yrityksensä on suunnitellut levynkansia, nettisivuja, julisteita, paitoja ja muita kuvallisia elementtejä jo yli 25 vuotta.

Yksi graafikon asiakkaista on amerikkalainen heavy-legenda Manowar.

– Tein Manowarin omistaman Magic Circle Music -levy-yhtiön ensimmäiset kotisivut jo vuonna 2005. Nykyään olen vastuussa firman kaikesta grafiikasta. Manowarin viimeisellä kiertueella sekä festivaaleilla olin mukana Joey DeMaion bassoteknikkona, joten toimenkuva laajeni nyt lavallekin, Örkki toteaa.

Örkki on suunnitellut Manowarin Battle Hymns MMXI -juhlalevyn ulkoasun. Sen lisäksi hän on muun muassa synnyttänyt Korpiklaanin vaarihahmon ja ollut muutenkin vahvasti mukana suomalaisen folkmetallimenestyjän uralla.

Hollannissa taidehistorian yliopisto-opinnot suorittanut ja pitkään Alankomaissa asunut musiikkityöläinen on ollut vuodesta 2007 jälleen tamperelainen, joka palvelee asiakkaitaan globaalisti.

– Työ on tasapainoilua aikataulujen kanssa, koska teen monta projektia yhtä aikaa ja kaikki artistit ovat erilaisia erilaisine tarpeineen.

– Isommat projektit suunnitellaan jopa vuosi etukäteen, mutta vuodessa ehtii tapahtua monenlaista. Se tekee tästä välillä haastavaa ja kaikkeen ei vain voi varautua, Örkki miettii.

Siten koronakin vaikutti Darkgrove Designin työn painopisteisiin, kun keikat ja kiertueet peruuntuivat, eivätkä yhtyeet enää tarvinneetkaan niihin liittyviä graafisia elementtejä.

Uusi vuosi tuonee valoa niin Tampereelle kuin muuallekin maailmaan, jossa suomalainen heavy on alati nousevassa kurssissa.

– Tampere on ollut mielestäni aina eturivissä raskaassa musiikissa, Örkki todistaa.

– Nykyään homma ei ole paikkakunta- tai edes maasidonnaista. Kun Prestige perustettiin 33 vuotta sitten, kynnys päästä Suomenlahden yli oli paljon korkeampi kuin nyt.

– Silloin Suomea ei ollut olemassa maailman metallikartalla. Nyt asiat ovat aivan päinvastoin: Suomi on jopa hyvä krediitti metallibändille.