Seksuaaliväkivallan uhrien yhteydenotot vähenivät Tampereella – "Mihin uhrit katosivat?"

Apu: Auttajat ovat asiasta huolissaan, sillä heidän mukaansa seksuaaliväkivalta tuskin on loppunut.

Seksuaaliväkivallan uhrien yhteydenotot Taysin Seri-tukikeskukseen ja muihin auttaviin palveluihin ovat vähentyneet mitä pidemmälle syksyä on menty. Seri-tukikeskuksen kriisityöntekijä Sirpa Pietilä kertoo, että viime keväänä oli nähtävissä samanlainen ilmiö kuin nyt: viikossa ei välttämättä tullut yhtään uhria.

– Kunnes parisuhteessa tapahtunutta seksuaaliväkivalta alkoi pulpahtaa pintaan. Sitten oli myös pidetty ”salaisia” koti- ja opiskelijabileitä ja niistä alkoi tulla uhreja, Pietilä kertoo.

Kesän kynnyksellä yhteydenottojen odotettiin lisääntyvän, mutta kävikin päinvastoin. Heinäkuusta tuli kuitenkin pahin kuukausi ja Seri-tukikeskuskin ruuhkautui.

– 15 potilasta per kuukausi, Pietilä kertoo.

Elokuussa alkoi jälleen hiljentyä ja loka-marraskuu olivat erittäin hiljaisia. Pietilä ei kuitenkaan usko, että seksuaaliväkivalta on loppunut tai merkittävästi vähentynyt.

– On mietitty, miksi on vähemmän yhteydenottoja. Onko korona-aalto osittain vaikuttanut, että ollaan omassa kodissa ja ne tapahtuvat siellä eikä lähdetä hakemaan apua, Pietilä pohtii.

Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin kokemuksensa kanssa.

Suurin osa seksuaaliväkivallan uhreista tuntee tai tietää tekijän edes jollain tapaa.

– On vaikka tavattu Tinderissä, joku kontakti ollut ja tieto tekijästä. Ihan sellaista yllättäen tuiki tuntemattoman tekemää ei ole ollut pitkään aikaan, Pietilä kertoo.

Korona-aika ei kuitenkaan ole vaikuttanut hoitoon hakeutumisen viiveessä. Pietilä kertoo, että suurin osa on lähtenyt liikkeelle tapahtuman jälkeisenä päivänä.

– Vähemmän on niitä, että tapahtuneesta on kulunut viikko tai kaksi. Jossain kohtaa oli, että aikaa oli lähemmäs kuukausi tapahtumasta, mutta nyt näyttäisi siltä, että ne, jotka lähtevät, lähtevät herkemmin, Pietilä sanoo.

Alle kuukauden sisällä tapahtuneen seksuaaliväkivallan jälkeen ensisijainen yhteydenottopaikka on Taysin Seri-tukikeskus. Siellä otetaan tarvittavat näytteet ja kartoitetaan myös jatkohoidon tarvetta. Yksi vaihtoehto on Setlementti Tampereen Tyttöjen talo, jos uhri on alle 29-vuotias.

Tyttöjen Talon avun piiriin voi tulla, vaikka tapahtuma olisi vanhempi tai ei täyttäisi rikoksen merkkejä. Tyttöjen Talon seksuaaliväkivaltatyöntekijä Sini-Satu Kuninkala ja yksikönjohtaja Annukka Tuovila kertovat, että yhteydenotot ovat vähentyneet selvästi. He ovat huolissaan siitä, etteivät seksuaaliväkivaltaa kokeneet löydä avun piiriin.

– Paljon on uutisoitu Helsingin ruuhkaisesta tilanteesta ja kuinka siellä on jonoa palveluihin. Täällä tilanne on liki päinvastoin, Tuovila sanoo.

– Olisi kiva ajatella, että Pirkanmaalla ei tapahdu niin paljon seksuaaliväkivaltaa kuin Helsingissä ja Turussa, Kuninkala sanoo ja jatkaa, että tämä tuskin on realismia.

Keväällä Kuninkalan kalenteri oli täynnä ja koronan vaikutus näkyi viiveellä. Tuen piirissä olevien asiakkaiden kanssa keskustelutuki jatkui etäyhteyksin, mutta uusia yhteydenottoja tuli vähäisesti.

– Aikuiset saattavat sietää hätäänsä, mutta nuorelle on tärkeää, että pääsee tuen piiriin silloin, kun on itse siihen valmis. Joskus nuoren on vaikea tunnistaa kokemustaan seksuaaliväkivallaksi. Kaikesta on kuitenkin lupa puhua, Kuninkala sanoo.

Kuninkala ja Tuovila sanovat, että Tyttöjen talon ovet on pidetty tänäkin syksynä auki ja nuoria kohdattu, vaikka vähän eri tavalla kuin normaalisti.

– Kynnys on niin matala, ettei voi matalammaksi mennä. Tuki on maksutonta eikä lähetettä tarvita. Kun tänne tulee työntekijää tapaamaan, ei leimaudu väkivallan uhriksi. Ovi on sama kuin joogaryhmään tullessa, Kuninkala sanoo.

– Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin kokemuksensa kanssa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut