Tamperelaisten oppositiomiesten isoisä jättää kuntavaalit väliin ensimmäistä kertaa 50 vuoteen – ”Olen yllytyshullu, mutten seinähullu”

Näkökulma: Tamperelaisten oppositiomiesten isoisä Taavi Lintunen jättää kuntavaalit väliin ensimmäistä kertaa yli 50 vuoteen.

Taavi Lintunen täyttää vuoden viimeisenä päivä 85 vuotta. Kevään kuntavaalit ovat 53 vuoteen ensimmäiset, joissa hän ei ole ehdolla. Petteri Mäkinen
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tehdään yksi asia heti selväksi.

Taavi Lintunen ei ole tässä jutussa ilmoittautumassa pormestariehdokkaaksi tai edes ehdokkaaksi kuntavaaleissa.

Päinvastoin.

– Kysytty on. Olen yllytyshullu, mutta en sentään seinähullu. En lähde enää ehdolle, nauraa Lintunen, 84.

Uutisarvoa on tälläkin tiedolla on rutkasti. Edelliset kuntavaalit, joissa Taavi Lintunen ei ollut ehdokkaana, järjestettiin Tampereella vuonna lokakuussa 1968.

Kaupunginvaltuutettuna Lintunen oli kolmeen otteeseen viidellä kaudella vuosina 1978–84, 1988–92 ja 2000–04.

Välttämättä oma ajattelu ei ole ollenkaan muita tyhmempää.

Ensimmäinen kunnallispoliittinen tehtävä alkoi vuonna 1965, jolloin Lintunen valittiin oikeusapulautakunnan jäseneksi. Viimeinen oli varavaltuutetun paikka vuosina 2005–2008.

Vuosien varrella SKDL:n mukana valtuustoon noussut Lintunen on tullut tunnetuksi leppymättömänä oppositiomiehenä, joka ehti pitää yhden miehen ryhmää 1990-luvulla DeVassa ja 2000-luvulla SKP:ssä.

– Niin huonoa kuntapolitiikkaa ei ole harjoitettu kuin tällä pormestarikaudella on tehty. Vallankäyttö ja asioidenhoito on annettu pikkuvirkamiehille, vaikka pormestarimallin piti lisätä poliittista valtaa. Timo P. Nieminen vielä hallitsi pormestarin homman, mutta sen jälkeen se on karannut käsistä, kehuu Vuokratalosäätiön isännöitsijänä pääosan työurastaan tehnyt Lintunen pitkäaikaista saman työnantajan talousjohtajaa.

Tosin vastuuta hän ei halua sysätä poliittisille vastustajilleen. Lintusen lempisitaatti on Bertolt Brechtia: kommunistilla on kypärässä kolhuja. ja jotkut niistä ovat vastustajan aiheuttamia.

– Korostan, että jotkut... siis.

Lintunen täyttää uudenvuoden aattona eli vuoden viimeisenä päivänä 85 vuotta. Veteraanipoliitikko myöntää, että suivaantuminen nykyiseen politiikan tekoon ja omiin ei ole lopulta ainoa syy politiikasta vetäytymiseen.

– Ei, vaan kyllä se ikä on... Aikoinaan tunsin noin tuhannesta äänestäjästä jopa 500–600. Nyt 90 prosenttia heistä on poistunut muihin ulottuvuuksiin.

Politiikkaa eli yhteisiin asioihin vaikuttamista Lintunen uskaltaa kuitenkin suositella nuorillekin. Tosin viestissä näkyy oppositiomiehen kokemus.

– Opastaisin niin, että kannattaa pitää oma pää, vaikka omasta ryhmästä ja muualta tulee turpaan. Välttämättä oma ajattelu ei ole ollenkaan muita tyhmempää.

Taavi Lintunen

84-vuotias Kalevassa asuva eläkeläinen

Tampereen kaupunginvaltuustossa 1977–84, 1988–92 ja 2000–04

ryhmiä kuntapolitiikassa SKDL, DeVa, SKP ja VaTa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut