Sukupolvien välinen ystävyys – Lempääläläiset Aulikki, 80, ja Seela, 18, löysivät toisensa Gubbe Sydänystävä -palvelun kautta – "On ollut tosi rikastuttavaa viettää aikaa 18-vuotiaan kanssa"

Lempäälässä asuva Aulikki Pusa, 80, on saanut tänä syksynä uuden ystävän samassa kunnassa asuvasta Seela Kylänpäästä, 18.

Aulikki ja Seela ovat tutustuneet Gubbe Sydänystävä -yrityksen kautta. Toiminnan idea on palvelu, jossa tavallinen ihminen, usein melko nuori, vierailee säännöllisesti ikäihmisen luona jutustelemassa, ehkä auttamassa arkiaskareissa ja etenkin tuomassa iloa usein yksinäiseen elämään. Kahden ihmisen kaveruus on yksi avainasioista.

– Tämä on tuonut vaihtelua elämääni. On ollut tosi rikastuttavaa viettää aikaa 18-vuotiaan kanssa. Kuulen paljon uusia asioita nykynuoren elämästä, Aulikki kertoo.

Miltä nuoren naisen elämä sitten kuulostaa 2020-luvulla?

– Se on helpompaa kuin minun ollessa nuori, Aulikki sanoo.

Seelakin on kokenut todella mielenkiintoiseksi kuulla itseään huomattavasti vanhemman ihmisen elämänkokemuksia.

Tämä on tuonut vaihtelua elämääni. On ollut tosi rikastuttavaa viettää aikaa 18-vuotiaan kanssa.

Aulikilta on tullut myös hyviä vinkkejä ylioppilaskirjoituksiin, joiden ensimmäiset aineet Seela kirjoittaa tulevana keväänä.

Seela Kylänpää kertoo jo pitkään halunneensa tehdä Gubbe-toiminnan tyyppistä työtä.

– Minua on huolestuttanut ja harmittanut, miten paljon Suomessa on yksinäisiä ikäihmisiä. Halusin tehdä oman osuuteni auttaakseni tilanteessa tuomalla aktiviteettia jonkun ikäihmisen elämään, hän perustelee.

Seela ja Aulikki tapasivat ensimmäisen kerran elo-syyskuun vaihteessa. Aulikki sanoo jännittäneensä Seelan näkemistä jonkun verran, mutta jännitys karisi heti naisten kohdatessa.

– Seela on ihmisenä sellainen, että hänen seurassaan ei tarvitse jännittää yhtään, Aulikki toteaa.

Gubbe ja ikäihminen tapaavat kerran viikossa aina samaan aikaan kahden tunnin ajan. Aulikin ja Seelan yhteinen hetki on keskiviikkoisin kello 17-19.

Naiset ovat toistaiseksi jutustelun ja teen nauttimisen lisäksi käyneet muun muassa kävelyllä ja kaupassa. He ovat myös valmistaneet yhdessä lohikeittoa.

Seela on tuonut kaksi koiraansakin käymään Aulikin luona.

– Koirat tunnistavat Aulikin talon ja juoksevat aina innoissaan ovelle, kun tietävät saavansa Aulikilta jotain nameja.

Gubbe-toiminta

Gubbe Sydänystäväpalvelu Oy:n perustivat vuonna 2018 Sandra Lounamaa ja Meri-Tuuli Laaksonen. Gubbe on uudenlainen vanhuspalveluiden startup, joka tarjoaa aktivoivaa ja ennaltaehkäisevää, ei-sairaanhoidollista kotiapua ikäihmisille.

Gubbe yhdistää yhden nuoren yhteen ikäihmiseen eli sama luottohenkilö käy ikäihmisen luona kerran viikossa vakioaikaan. He tekevät käynnillä asioita, jotka ovat ikäihmiselle mieleisiä, esimerkiksi yhdessä ulkoilua, ruoanlaittoa tai vaikka päivän lehden lukemista.

Gubbella on Tampereen seudulla tällä hetkellä suunnilleen 60 Gubbea ja vanhusta mukana toiminnassa.

Lisätiedot: https//www.gubbe.io.

Gubbe -palvelun voi tilata osoitteesta gubbe.io.

Gubbeksi voi hakea osoitteessa gubbe.io/gubbeksi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut