TAKK teki ennätyksiä koulutusmäärissä – "Uusien koulutustuotteiden saaminen markkinoille ei saa kestää kuukausia vaan sen on onnistuttava viikoissa"

Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa TAKK:ssa koulutettiin vuonna 2020 ennätysmäärä aikuisia suoraan yritysten tarpeisiin. Oppisopimusopiskelijoita oli tänä vuonna yhteensä 2 490, kun vuonna 2019 määrä oli 2 228. Oppisopimusopiskelijoiden määrä on kasvanut kahden viime vuoden aikana yli 500 opiskelijalla. Vuonna 2018 määrä oli 1 929.

TAKK pinnisti koronavuonna ennätykseen myös rekrytoivissa koulutuksissa, joita suoritti 303 aikuisopiskelijaa. Koulutuksia järjestettiin tänä vuonna 35 kun vuonna 2019 luku oli 24 ja vuotta aiemmin 18. Rekrytoivien koulutusten määrä on kasvanut voimakkaasti. Vielä muutama vuosi sitten niitä oli vuosittain maksimissaan viisi.

Rekrytoivat koulutukset järjestetään TAKK:n, yritysten ja työvoimahallinnon yhteistyönä. Yritys sitoutuu työllistämään opiskelijan. Oppisopimus puolestaan on työnantajan ja oppilaitoksen yhdessä järjestämä koulutusmuoto, jossa suurin osa opiskelusta tapahtuu työtä tehden ja jossa opiskelija suorittaa ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan.

Myös vuosi 2021 jatkuu vilkkaana, sillä opetus- ja kulttuuriministeriön viime viikolla julkistamat rahoitushaun tulokset tuottivat TAKK:lle reilusti enemmän opiskelijavuosia kuin mitä niin sanottu vähimmäismäärä edellyttää. Ministeriö myönsi TAKK:lle yhteensä 2 122 tavoitteellista opiskelijavuotta vuodelle 2021, kun opiskelijavuosien vähimmäismäärä on 956.

– Uusien koulutustuotteiden saaminen markkinoille ei saa kestää kuukausia vaan sen on onnistuttava viikoissa. Meillä ei aloiteta uusi koulutuksia syksyllä ja keväällä, vaan tarpeen mukaan, periaatteessa joka kuukauden alussa, TAKK:n rehtori Teppo Tapani luonnehtii tiedotteessa.

Eniten oppisopimuksia ja rekrytoivia koulutuksia on järjestetty sotealalla, jossa tänä vuonna muuttunut hoitajamitoitus ja koronavuosi ovat lisänneet työvoiman tarvetta merkittävästi. Myös esimerkiksi puhtauspalvelun ja kaupan alalla koulutuksia on järjestetty paljon yhteistyössä yritysten kanssa.

Nopea reagointi markkinoiden tarpeeseen on tärkeä osa TAKKin toimintatapaa, joka palkittiin tänä vuonna ammatillisen koulutuksen valtakunnallisella laatupalkinnolla jo toistamiseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi laatupalkinnot marraskuussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut