Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vain noin kolmannes liikkuu riittävästi" – Marko Asell jätti kirjallisen kysymyksen suomalaisten liikuntatottumuksista

Välittömien terveysuhkien lisäksi koronapandemia aiheuttaa pitkäaikaisia kansanterveydellisiä haittoja. Väestön liikkumistottumuksissa aiheutuneilla muutoksilla voi olla vakavia seurauksia kansalaisten terveyteen.

Tätä mieltä on kansanedustaja, valtion liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja Marko Asell (sd.) on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Nokialainen Asell on huolissaan siitä, että suomalaiset eivät yksinkertaisesti liiku riittävästi. Ennen kansanedustajan uraa Asell teki uran painijana: Atlantan olympialaisissa hän paini hopealle ja samanvärinen mitali oli tuomisina myös vuoden 1997 EM-kisoista.

– Suomessa lapsista ja nuorista sekä aikuisista vain noin kolmannes ja ikäihmisistä muutama prosentti liikkuu normaalioloissakin terveytensä kannalta riittävästi. Tutkimusten mukaan koronapandemiaan liittyvät rajoitustoimet ovat vähentäneet osan väestöstä liikkumista entisestään. Väestön liian vähäisen liikunnan yhteiskunnalliset kustannukset ovat vuositasolla arviolta yli kolme miljardia euroa. Esimerkiksi noin 10 prosenttia suomalaisista sairastaa tyypin 2 diabetesta, josta merkittävä osa olisi ehkäistävissä elintapamuutoksilla, kuten liikunnalla, Asell huomauttaa.

Kansanedustaja haluaa, että liikunnan merkitystä korostettaisiin vielä nykyistä enemmän.

– Arkiliikunta on vähentynyt etätöiden vuoksi, liikuntaharrastukset ja -tilat ovat tauolla tai suljettuna ja syksyn pimeys on osaltaan vähentänyt intoa ulkoiluun. Olisi tärkeää, että liikunnan merkitykseen ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitäjänä kiinnitettäisiin nyt korona-aikana entistä enemmän huomiota, Asell painottaa.