Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metallipalkit putosivat työntekijän päälle – pirkanmaalaisyrityksen tuotantopäällikkö ja työnjohtaja saivat sakkoja

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut pirkanmaalaisen metallialan yrityksen ja sen tuotantopäällikön ja työnjohtajan sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Tuotantopäällikölle tuomittiin 10 päiväsakkoa ja työnjohtajalle 20 päiväsakkoa. Työnantajayhtiö tuomittiin 8 000 euron yhteisösakkoon.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä oli lokakuussa 2018 tapahtunut työtapaturma, jossa neljättä päivää työpaikalla työskennellyt työntekijä loukkaantui viisisataakiloisten teräspalkkien kaaduttua hänen päällleen niitä nostettaessa.

Käräjäoikeus katsoi työnjohtajan laiminlyöneen huolehtia tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän riittävästä perehdyttämisestä. Lisäksi käräjäoikeus katsoi työnjohtajan laiminlyöneen tarkkailla työtapojen ja työvälineiden turvallisuutta.

Työpaikalla oli ainakin jossain määrin käytetty vaarallista nostotapaa, jossa nosturilla oli nostettu useampaa palkkia kerralla ja nostoissa oli käytetty avokoukkuja. Huolellisesti menetellessään työnjohtajan olisi tullut havaita sekä virheellinen nostotyötapa että ei-työturvallisten avokoukkujen käyttäminen nostoissa ja ryhtyä toimenpiteisiin näiden epäkohtien poistamiseksi.

Käräjäoikeus katsoi yhtiön tuotantopäällikön laiminlyöneen huolehtia teräspalkkien nostoissa käytettyjen avokoukkujen käytöstä poistamisesta. Teräspalkkien nostoissa oli käytetty avokoukkuja, joiden kiinnipysymistä ei voitu varmistaa.

Lisäksi avokoukkuja käytettiin myös nostoissa, joissa niitä ei voitu kuormittaa kidan pohjalta, jolloin vääränlainen kuormitus voi johtaa nostettavan taakan hallitsemattomaan putoamiseen esimerkiksi koukun rikkoontumisen vuoksi.