Tampereen kaupungin järjestämään Rantatunnelin kyselyyn vastanneista suurin osa koki tunnelin käyttöönoton parantaneen liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta verrattuna aikaisempaan tilanteeseen Rantaväylällä.
Kyselyllä selvitettiin Rantatunnelin vaikutuksia Rantaväylän ja lähi-alueiden liikenteeseen ja asukkaiden elinoloihin ja viihtyvyyteen, ja se oli avoinna kaupungin verkkosivuilla kesän ajan 22.6.–31.8. 2020. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1070 henkilöä.
Kyselyyn saatujen vastausten perusteella ennen tunnelin rakentamista arvioidut vaikutukset ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen ovat pitäneet pääpiirteissään paikkaansa. Rantaväylän ympäristövaikutusten arviointi tehtiin vuonna 2010.
Yhteensä 77,4 prosenttia vastaajista arvioi, että autoliikenne sujuu tunnelin käyttöönoton jälkeen joko erittäin hyvin tai melko hyvin.
Vastaavasti yhteensä 37,3 prosenttia vastaajista arvioi, että autoliikenne entisellä Rantaväylällä sujui joko erittäin hyvin tai melko hyvin. Liikenne sujui parhaiten tunnelissa sekä Kekkosentiellä tunnelin itäpuolella ja Paasikivenkadulla Särkänniemen edustalla. Heikommin toimivia kohtia vastaajista olivat Vaitinaron liittymäalue, Satakunnankatu Hämeenpuistosta Rautatienkadulle. Esimerkiksi ylinopeus, kaahailu ja liian alhainen nopeusrajoitus mainittiin liikenneturvallisuutta heikentävinä tekijöinä
Ranta-alueet ovat vapautuneet virkistyskäyttöön ja liikkumisen jalan ja polkupyörillä. Kommenteissa tuotiin esiin, että jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden odotetaan vielä paranevan reittien ja väylien valmistuttua. Yhteensä 38,3 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että tunnelin käyttöönotto on parantanut jalankulun yhteyksiä ja olosuhteita lähialueilla. Lähes sama määrä vastaajista eli 37,7 prosenttia koki pyöräväylien ja pyöräilyolojen parantuneen.
Rantatunnelilla koetaan olleen myönteistä vaikutusta myös Tampereen kaupunkikuvaan. Yhteensä 52,0 prosenttis vastanneista on sitä mieltä, että Rantatunneli on vaikuttanut kaupunkikuvaan joko erittäin tai melko myönteisesti.