Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Voi sanoa, että on oppinut sen, ettei mitään opi, sanoo Sirkku Peltola, 60 – "Ihmisen typeryys ei lakkaa ihmetyttämästä"

Henkilö: Perjantaina 60 vuotta täyttänyt eräs Suomen arvostetuimmista teatterintekijöistä ei lakkaa ihmettelemästä ihmisen typeryyttä.

Voi sanoa, että on oppinut sen, ettei mitään opi. Kaikki on aina aloitettava alusta uudestaan. Sitähän tämä minun hommani on.

Näin pohtii Sirkku Peltola sitä, mitä eräs Suomen tämä hetken arvostetuimmista näytelmäkirjailijoista ja teatteriohjaajista on 60 vuoden ikään mennessä oppinut.

– Työt ovat päällä ja huomio jossain muualla kuin omassa iässä, pohtii tasavuosikymmenen perjantaina saavuttanut pispalalainen.

Toinenkin työteliään teatteri-ihmisen työtä ja tuotantoa ruokkiva havainto on iän myötä vahvistunut.

– Ihmisen typeryys ei lakkaa ihmetyttämästä. Tämä kuvastuu siinä, miten ihminen suhtautuu kaikkeen elolliseen pienimmästä isoimpaan ja luonnon monimuotoisuuteen. Älyä ja taitoa olisi parempaan, mutta ei kykyä.

Moneen kertaan palkitun Peltolan töissä näyttämö annetaan hyvinvointiyhteiskunnan pudottamille ja maailman kolhimille, joilla sana on paremmin hallussa kuin elämänvalinnat.

Olen ammattini puolesta sivustaseuraaja.

Tunnetuimmasta tuotoksesta eli Kotalan perheestä syntyneet neljä näytelmää Suomen hevonen, Yksiöön en äitee ota, Lämminveriset ja Hevosten keinu ovat vastikään ilmestyneet kansissa neljän teoksen teatrologiana.

– Kun kertoo niistä, jotka ovat pudonneet kertoo myös sivulauseessa niistä, jotka pärjäävät.

Yhteiskuntakriitikoille ja maailmanparantajille olisi nyt etsikkoaika, kun Suomessa järjestetään keväällä kuntavaalit.

Peltolan taito tarkkasilmäiseen yhteiskuntakuvaukseen on huomattu puoluetoimistoilla.

– Olen ammattini puolesta sivustaseuraaja. Politiikan kielikin on minulle vierasta. Lisäksi minulla on ollut aina aikataulut pitkälle lukittu, eikä näistä hommista voi tehdä ohareita.

Tällä hetkellä Peltola kirjoittaa muusikkomiehensä Heikki Salon kanssa Suomen historiaan sijoittuvaa musikaalia. Tähtäin on vuodessa 2022.

– Aineistoa on kerätty kolme vuotta ja nyt kirjoitan ensimmäistä versiota. Työrytmi on sellainen, että kun toisessa työssä on meneillään käsikirjoitus, niin toinen kypsyy mielessä.

Näyttämölle päätyneitä näytelmiä Kangasalla lapsuutensa viettäneen ja lähimmän neljännesvuosisadan Pispalassa asuneen Peltolan listalla on jo 30. Yksi jo valmistunut etsii vielä esityspaikkaa.

Tänä syksynä Peltolan töitä on nähty Tampereen Komediateatterissa, jossa näyttämöllä on nähty Lea-palkinnon vuonna 2001 saanut Mummon saappaassa soi fox ja TTT:ssä, jossa ensi-iltaan tuli Peltolan ohjaama Maiju Lassila -sovitus Ikiliikkuja.

Teatterista eläköityminen tuntuu ahkerasta tekijästä hankalalta ajatukselta. Aihetta, josta ei saisi aikaan näytelmätekstiä, on myös vaikea keksiä.

– Aiheessa pitää olla jotain, joka koskettaan itseäni. Ihan äkkiä tiedä, mikä minua ei koskettaisi. Ainakin sellainen kulma on löydettävissä. Tuntuu, että aiheita tulvii yhä enemmän...