Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tänä jouluna ei lauleta, huudeta tai puhuta

Korona: Myös väkijoukoissa asiointi kannattaa välttää joulunpyhinä, jos ei ole ihan pakko. Maski kannattaa pitää päässä aina julkisilla paikoilla liikkuessa, neuvoo osastonylilääkäri Jaana Syrjänen.

Välttäkää sisätiloja, välttäkää väkijoukkoja, välttäkää puhumista, huutamista ja laulamista – ja käyttäkää kasvomaskia.

Siinä Taysin osastonylilääkäri Jaana Syrjäsen nopeat ohjeet siihen, miten Tampereella vietetään sellainen joulu, jonka seurauksena koronatartuntojen määrä ei kasva entisestään.

– Nyt ennalta tilattavat, valmiit noudettavat ruokakassit ovat suosittuja, ja tällaiseen mahdollisuuteen on hyvin suositeltavaa tarttua. Itsekin hoidan ostokseni tällä tavalla.

Sen isompiin jouluvalmisteluihin osastonylilääkärillä ei ole aikaa, sillä akuutti koronatilanne työllistää kalenterin ja päivät täyteen.

– Suosittelen ihmisiä miettimään myös sitä, onko tarpeen lähteä minnekään jos ei ole tässä tilanteessa aivan välttämätöntä ja varsinkin sellaisessa tilanteessa, jossa ollaan liikkumassa maakunnan rajojen ulkopuolelle. Maalaisjärkeä ja sydäntä saa tietysti käyttää: minulla on kaksi poikaa, ja he ovat tulossa tänne opiskelupaikkakunniltaan. En näe tällaisessa tilanteessa perustelluksi sanoa, että pysykää itseksenne kotona.

Entäpä Tampereella hyvin suositut joulutorit? Odotettavaa on, että kuusikauppa käy ja muitakin syitä tavata toisia ihmisiä ulkoilmassa löytyy.

– Järki ja maltti kannattaa pitää sielläkin mukana, ja maski. Suurempia keskusteluja kannattaa välttää, sillä puhuessa pisarat lentävät ja siinä on heti potentiaalinen koronariski, Syrjänen huomauttaa.

Se on ollut jo pitkään tiedossa, että Joulupukki tuskin kovin lähelle kotitaloutta saapuu koronariskin takia. Syrjänen sanoo, että myös muunlaista laulamista kannattaa välttää pyhien aikaan.

– Sama asia kuin puhumisen kanssa: laulaessa tulee pisaroita väistämättä, joten sitäkään tapaa en tänä jouluna suosittele.

Kaupantekoasioilla hyvä ratkaisu on myös ennakointi. Asioita ei tänä vuonna kannata missään tapauksessa jättää viime tippaan. Jos vaan mahdollista, Syrjänen suosittelee välttämään ruuhkaisimpia ajankohtia ja kehottaa mahdollisuuksien mukaan hoitamaan ostokset jo hyvissä ajoin. Tämä pätee niin kuusikauppaan kuin muuhunkin kaupantekoon.

Tampereen Tammelantorilla Nakkilan kuusia myyvän Jarna Torisevan mukaan kuusia myydään jouluaatonaattoon asti. Myynti alkoi maanantaina. Arkena päivät ovat hieman hiljaisempia, mutta neljän ja kuuden välissä tahti kiihtyy. Kuusia myydään kello 18 asti päivittäin.

– Minun mielestäni ihmiset ovat vaikuttaneet ottavan nämä ennakointikehotukset ihan hyvin vastaan. Varsinaisia ruuhkia ei ole syntynyt, ja myynti on ollut hankalista olosuhteistakin huolimatta kohtuullisen hyvää, Toriseva kuvailee tilannetta poikkeusaikana.