Vuonna 2021 saa Pirkanmaan Prismoista vertikaaliviljeltyä salaattia – "Jokaiselle kasvilajille on oma valospektrinsä"

Pirkanmaan kaikissa Prismoissa ja Herkuissa voi kokea vuonna 2021 uutta, kun pirkkalalaisen Netled Oy:n Vera®-vertikaaliviljelyteknologialla kasvattamat yrtit ja salaatit tulevat portaittain osaksi toimipaikkojen hevivalikoimaa.

Ajatuksena on se, että asiakas saa optimiolosuhteissa kasvaneet kasvikset tuoreeltaan omaan ostoskoriinsa ja tekee samalla ympäristöteon. Netledin juuret ovat Pirkanmaalla, mutta sen erilaisia innovaatioita on käytössä ympäri maailman Japanista Amerikkaan asti.

Asian taustalla on perheyritys Netled, joka syntyi viitisentoista vuotta sitten. Pitkä talvi ja korkeat sähkökustannukset sytyttivät viljelijä Esa Kiviojassa kipinän alkaa testata ja kehittää erilaisia led-keksintöjä, joilla säästäisi tomaatinviljelyn energiakuluissa ja parantaisi satoa.

Uutta teknologiaa yritys on kehittänyt vuodesta 2015 alkaen. Tänä päivänä Netlediä hallinnoi Esan poika Niko Kivioja.

− Vertikaaliviljely on monella tapaa ympäristöystävällistä. Se säästää tilaa, sillä yrttejä ja salaatteja voidaan istuttaa päällekkäin useisiin eri kerroksiin. Myös energiankäyttö on tehokasta: vertikaaliviljelyssä kasvien tarvitsema valo ja lämpö tuotetaan teknisesti ja niitä säädellään automatisoidusti, joten kasvuolosuhteet saadaan viilattua optimiin ympäri vuoden. Jokaiselle kasvilajille on oma valospektrinsä, joka tehostaa kasvua kussakin vaiheessa, Niko kertoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut