Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen ydinkeskustassa koulutetaan lisätyn todellisuuden avulla digiajan hoitajia vanhainkoteihin – "Se ei kuitenkaan korvaa ihmisiä"

Koulutus: Lähihoitajia aletaan kouluttaa vanhustyöhön virtuaalitekniikan ja lisätyn todellisuuden avulla Tampereen ydinkeskustan yrityskeskittymässä.

Virtuaaliteknologiaa ja lisättyä todellisuutta ollaan valjastamassa käyttöön myös vanhustyön hoitajakoulutuksessa.

Pari kuukautta sitten Kehräsaareen muuttaneen Sasky koulutuskuntayhtymän Tampereen palvelualan ammattiopiston lähihoitajakoulutuksen yhteyteen kehitetään Virtuaalinen hoivakoti -oppimisympäristöä.

– Digitalisaatio lisää myös hoitajien osaamisvaatimuksia. Se ei kuitenkaan korvaa ihmisiä, vaan tulee työnteon avustajaksi, tarkentaa Saskyn kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti.

– Virtuaalitekniikan avulla voidaan eläytyä muistisairaan asemaan ja simuloida lääkejakelua. Erilaisilla sovelluksilla voi harjoitella käytännön tehtäviä, kertoo Tampereen palvelualan ammattiopiston rehtori Nina Ollila.

Uusissa Kehräsaaren tiloissa on yhdessä kerroksessa kolme luokkaa ja yksi hoitoluokka. Tilalle tuli käyttöä, kun lähihoitajakoulutuksen tilat Tampereen palvelualan ammattiopiston tiloissa Koulukadulla tulivat ahtaiksi.

Uusissa tiloissa lähihoitajakoulutuksen opiskelijamäärä voidaan tuplata 80:stä 160:een. Opiskelijamäärän tuntuva lisääminen on vastaus vanhustyön uusiin hoitajamitoituksiin. Koulutukseen on tällä hetkellä jatkuva haku.

Lahden mukaan digitaalinen oppimisympäristö, koulutuksen sijaitseminen Pihlajalinnan yhteydessä Kehräsaaressa ja paikan keskeinen sijainti lisäävät myös lähihoitajakoulutuksen vetovoimaa.

– Keskustorille on kävellen kahden minuutin matka. Tämä on ehdottomasti vetovoimatekijä opiskelijamarkkinoilla.

Yhteensä 13 kunnan Sasky on tänä vuonna lisännyt läsnäoloaan Tampereen keskustassa.

Koulutuskuntayhtymä hankki Pyynikin Palomäentien Haapasen huvilan vuonna 2017 Saskyyn liittyneen Tampereen palvelualan ammattiopiston ohjelmistokehittäjä ja it-tukihenkilökoulutukselle.

Pääpaikka Tampereella on yhä Koulukadun vanha talouskoulu. Ollilan mukaan yhteistyötä koulutusalojen kesken syntyy luontevasti.

– Lähihoitajakoulutuksen oppimisympäristön pelillistämiseen saamme varmasti pelialan osaamista tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoilta. Samalla Kehräsaaren yrityskeskittymän keskellä olevia tiloja voidaan hyödyntää muun muassa liiketoiminnan perustutkinnon projekteissa.

Yli 7000 opiskelijan Saskysta Tampereen palvelualan ammattiopistolla opiskelee tällä hetkellä yli 400 opiskelijaa.