Striimiarvio | Saiturin joulu tulee kotisohville asti – "Joulun tunnelma, elämä pienessä yhteisössä ja saiturin saituus välittyivät pienen tietokoneruudun kautta erinomaisesti"

Striimiarvio: Koronapandemia sulki teatterit, mutta Tampereen Teatteri otti avuksi livestriimauksen jouluklassikostaan.

Saiturin joulu sai kantaesityksensä Tampereen Teatterissa vuonna 2012 ja on siitä pitäen pysynyt joulun ajan ohjelmistossa, usein loppuunmyytynä.

Tämän vuoden esitykset peruttiin, mutta onneksi koskettava joulusatu voidaan katsoa kotisohvilla striimattuna.

Teatterissa näkemästäni esityksestä olen aiemmin kirjoittanut: ”Saiturin joulu on upeasti toteutettu, unohtumattoman elämyksen tarjoava esitys...Siinä on sopivasti jännitystä, mielikuvitusta kiehtova lavastus, kauniita englantilaisia joululauluja ja ennen muuta hieno, silmiä avaava tarina”.

Samat tunnot voi jakaa striimatun esityksenkin nähtyään. Joulun tunnelma, elämä pienessä yhteisössä ja saiturin saituus välittyivät pienen tietokoneruudun kautta erinomaisesti. Livestriimaus onnistui hienosti myös teknisesti. Kolmella kameralla kuvattiin tarkasti näyttämöä ja taitavia näyttelijöitä.

Teatteri-iltaan johdattelivat Mari Turunen ja Elisa Piispanen.

Saiturin joulu kertoo saiturista, liikemies Ebenezer Scroogesta. Hänestä on vuosien myötä tullut itsekäs ja äksy ja joulun viettoa hän vihaa erityisesti.

Humbuugia on hänen vastauksensa niin hyväntekeväisyyteen ropoja kerääville naisille kuin muillekin. Ainoalle työntekijälleen, suurperheen isälle Tomille, hän hädin tuskin antaa jouluksi vapaapäivän.

Sisarenpoika Fred käy joka vuosi kutsumassa hänet joulupäivälliselle, mutta turhaan.

Humbuugia.

Scroogen seitsemän vuotta sitten kuollut yhtiökumppani Marley tulee jouluna kummittelemaan. Mies on saanut kulkea rauhattomana haamuna kaikki vuodet, koska ei osannut elää oikein.

Hän vakuuttaa, että me emme elä täällä vain itseämme varten – ihmisen tehtävä on auttaa muita. Marley lähettää Scroogen luo yöllä kolme haamua: menneen joulun, tämän joulun ja tulevan joulun.

Saiturille näytetään muun muassa hänen lapsuutensa, entinen kihlattunsa, pikku-Timin sairaus ja tuleva haudanryösto. Ne saavat saiturin sydämen murtumaan ja ymmärtämään elämänsä väärät valinnat.

Muuttunut mies jakaa iloa koko kaupunkiin – joulun sanoma on löytynyt.

Tampereen Teatteri

Saiturin joulu

Charles Dickensin teoksen A Christmas Carol pohjalta käsikirjoittanut ja ohjannut Tommi Auvinen

Lavastus Marjatta Kuivasto

Puvut Mari Pajula

Koreografia Teija Auvinen

Valosuunnittelu Raimo Salmi

Äänisuunnittelu Janne Auvinen

Laulujen harjoitus Jyrki Niemi

Peruukkien ja maskien suunnittelu Kirsi Rintala

Rooleissa Ilkka Heiskanen, Matti Hakulinen, Eeva Hakulinen, Ville Majamaa, Pia Pilz, Arttu Ratinen, Elina Rintala, Pyry Smolander, Osku Ärilä, Amelia Auvinen, Antti Heinonen, Aatu Auvinen

Tampereen Teatterin Saiturin joulu, striimattuna live-esityksenä vielä pe 18.12. klo 18.15, ma 21.12.klo 14.45 ja ti 22.12. klo 18.45. Hinnat alkaen 14,90 euroa.

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut