Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Striimiarvio | Saiturin joulu tulee kotisohville asti – "Joulun tunnelma, elämä pienessä yhteisössä ja saiturin saituus välittyivät pienen tietokoneruudun kautta erinomaisesti"

Striimiarvio: Koronapandemia sulki teatterit, mutta Tampereen Teatteri otti avuksi livestriimauksen jouluklassikostaan.

Saiturin joulu sai kantaesityksensä Tampereen Teatterissa vuonna 2012 ja on siitä pitäen pysynyt joulun ajan ohjelmistossa, usein loppuunmyytynä.

Tämän vuoden esitykset peruttiin, mutta onneksi koskettava joulusatu voidaan katsoa kotisohvilla striimattuna.

Teatterissa näkemästäni esityksestä olen aiemmin kirjoittanut: ”Saiturin joulu on upeasti toteutettu, unohtumattoman elämyksen tarjoava esitys...Siinä on sopivasti jännitystä, mielikuvitusta kiehtova lavastus, kauniita englantilaisia joululauluja ja ennen muuta hieno, silmiä avaava tarina”.

Samat tunnot voi jakaa striimatun esityksenkin nähtyään. Joulun tunnelma, elämä pienessä yhteisössä ja saiturin saituus välittyivät pienen tietokoneruudun kautta erinomaisesti. Livestriimaus onnistui hienosti myös teknisesti. Kolmella kameralla kuvattiin tarkasti näyttämöä ja taitavia näyttelijöitä.

Teatteri-iltaan johdattelivat Mari Turunen ja Elisa Piispanen.

Saiturin joulu kertoo saiturista, liikemies Ebenezer Scroogesta. Hänestä on vuosien myötä tullut itsekäs ja äksy ja joulun viettoa hän vihaa erityisesti.

Humbuugia on hänen vastauksensa niin hyväntekeväisyyteen ropoja kerääville naisille kuin muillekin. Ainoalle työntekijälleen, suurperheen isälle Tomille, hän hädin tuskin antaa jouluksi vapaapäivän.

Sisarenpoika Fred käy joka vuosi kutsumassa hänet joulupäivälliselle, mutta turhaan.

Humbuugia.

Scroogen seitsemän vuotta sitten kuollut yhtiökumppani Marley tulee jouluna kummittelemaan. Mies on saanut kulkea rauhattomana haamuna kaikki vuodet, koska ei osannut elää oikein.

Hän vakuuttaa, että me emme elä täällä vain itseämme varten – ihmisen tehtävä on auttaa muita. Marley lähettää Scroogen luo yöllä kolme haamua: menneen joulun, tämän joulun ja tulevan joulun.

Saiturille näytetään muun muassa hänen lapsuutensa, entinen kihlattunsa, pikku-Timin sairaus ja tuleva haudanryösto. Ne saavat saiturin sydämen murtumaan ja ymmärtämään elämänsä väärät valinnat.

Muuttunut mies jakaa iloa koko kaupunkiin – joulun sanoma on löytynyt.