Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen yliopiston tutkimus: poikkeuksellinen korona-aika vähensi päivystyspotilaiden määrää puolella

Kevään poikkeusolot vähensivät päivystyspotilaiden käyntimääriä Kanta-Hämeen Keskussairaalassa noin neljänneksellä. Huomattavin muutos tapahtui ei-kiireellisiksi luokitelluissa käynneissä, jotka lähes puolittuivat.

Asia on tärkein havainto tutkimuksessa, jota olivat tekemässä Tampereen yliopiston ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tutkijat. He selvittivät koronaviruksen ja kevään poikkeusolojen vaikutusta päivystyskäyntien määrään ja laatuun.

Tutkimuksessa hyödynnettiin ensimmäisenä Euroopassa New Yorkin yliopistossa kehitettyä NYU-EDA -algoritmia, joka on validoitu menetelmä päivystyskäyntien kiireellisyyden, hoidon tarpeen ja ehkäistävyyden arviointiin.

– Löydöksemme ovat linjassa aiempien SARS- ja MERS-epidemioiden vaikutusalueella raportoitujen muutosten kanssa. Kiireettömät käynnit vähenivät huomattavasti, mutta huolestuttavaa on, että myös vakavista, kiireellisistä syistä johtuvia käyntejä näyttää jääneen toteutumatta, toteaa väitöskirjatutkija Jalmari Tuominen yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksessa hyödynnettiin päivystysten käyntimäärien ennustamiseksi kerättyä aineistoa.

– Päivystyskäyntien määrän vähenemisestä puhuttiin keväällä ympäri maailmaa, mutta aiheesta oli hyvin vähän dataa. Meillä on käynnissä hanke, jossa rakennetaan ennustemallia päivystyskäyntien määrälle ja pystyimme näin kuvaamaan muutokset yksityiskohtaisesti, lääketieteen tohtori Antti Roine kertoo.