Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaan vesitilanne on pysynyt rauhallisena – talvitulvilta vältytään tänä jouluna

Näinä joulunpyhinä Pirkanmaan vesistöt eivät tulvi. Asiasta kertoo ELY-keskus vesistöjen tilasta kertovassa tiedotteensa.

Pitkän kuivan kesän jälkeen Pirkanmaalle osuneet loka-marraskuun sateet saivat järvien vedenpintoja nousuun.

– Yleisesti järvillä ollaan nyt lähellä ajankohdan keskimääräisiä vedenkorkeuksia. Suurimmat luonnontilaiset järvet eivät ole vielä saavuttaneet keskimääräisiä tasoja. Näistä järvistä Iso-Tarjannevedellä vedenkorkeus on Visuveden havaintopaikalla vielä noin 5 cm keskimääräistä alempana ja Iso-Längelmävedellä Kaivannon havaintopaikalla eroa keskimääräiseen on vielä noin 10 cm. Molempien järvien vedenpinnat ovat nousussa lähipäivinä, toteaa johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan ELY-keskuksen tiedotteessa.

Muutamalla Pirkanmaan järvellä vedenpinta on noussut selvästi ajankohdan keskimääräiseen verrattuna. Näihin kuuluvat esimerkiksi Virtain Toisvesi, jossa vedenkorkeus on noussut marraskuussa puoli metriä keskimääräistä korkeammalle.

Myös Pälkäneen Kukkia on 10 cm keskimääräistä korkeammalla. Lisäksi säännöstellyistä järvistä Kyrösjärven vedenkorkeus nousi nopeasti marraskuun puolessa välissä ja on nyt 15 cm keskimääräistä korkeampi.

Pienempien järvien ja suurimpien järvien matalilla lahtialueilla vesien lämpötilat ovat monin paikoin jo lähestymässä nollaa ja paikoin on muodostunut riitettä tai kevyttä jääkantta. Yleisesti järvien selillä ei ole vielä muodostunut jäätä viime päivien pakkasista huolimatta. Tarvitaan pitkä, melko tuuleton pakkasjakso, jotta teräsjäätä alkaisi muodostua järviin.

– ELY-keskuksen ylläpitämät pintaveden lämpötilamittarit Näsijärvellä, Längelmävedellä ja Kitusjärvellä on siirretty edellisellä ja viime viikolla talvivarastoon, jotta pintajää ei rikkoisi niitä, kertoo vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.