Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampereen seudun lähijunaliikenteen tulevaisuus selvitykseen – "Tampereen kaupunkiseudulla on todellinen mahdollisuus nousta toiseksi sisäisen raideliikenteen seuduksi Suomessa"

Tampereen kaupunkiseutu aloittaa lähijunaliikenteen seuraavien vaiheiden suunnittelun.

Selvitystyön tavoitteena on saavuttaa eri toimijoiden yhteinen näkemys siitä, millaista roolia lähijunaliikenteelle kaupunkiseudulle kannattaa tavoitella ja rakentaa sille jatkoaskeleet.

Seutuhallitus päätti keskiviikkona käynnistää käynnistää selvityksen lähijunaliikenteen tulevaisuuskuvasta ja sen toteutuksesta

– Lähijunaliikenteen kehittämiselle on olemassa poliittinen tuki, ja kansalaiset kannattavat sitä, toteaa seutuhallituksen puheenjohtaja, Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) tiedotteessa.

– Ilman seudullista näkemystä ei resursseja voida kohdentaa vaikuttavasti. Tämä hidastaa lähijunaliikenteen kehittymistä ja tuo epävarmuutta maankäyttöön”, sanoo liikennejärjestelmäpäällikkö Tapani Touru Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymästä.

Junaliikenteen kehittämisen kannalta keskeisiä toimijoita ovat seudun kunnat, Traficom, LVM, VR ja Väylä.

Yhteistä ymmärrystä lähijunaliikenteen kehittämisen mahdollisuuksista ja rajoitteista etsitään muun muassa skenaariotyön avulla. Tekemällä epävarmuuksia ja mahdollisia vaikutuksia näkyviksi voidaan muodostaa tavoiteltava ja realistisen tulevaisuuskuva lähijunaliikenteelle.

– Tampereen kaupunkiseudulla on nyt todellinen mahdollisuus nousta toiseksi sisäisen raideliikenteen seuduksi Suomessa, toteaa seutujohtaja Päivi Nurminen tiedotteessa.

Tampereen kaupunkiseudulla on tehty vuodesta 2012 lähtien systemaattista työtä lähijunaliikenteen eteen. Asemanseutuja on vahvistettu, seisakkeita rakennettu ja lippuyhteistyö toimii VR:n ja Nyssen välillä. Joulukuussa 2019 käynnistyneen lähijunaliikenteen kokeilun jatkamisesta on sovittu MAL-sopimuksessa.

Selvitys toteutetaan kahdessa vaiheessa. Tammikuussa käynnistyy osapuolten odotuksia ja yhteistä tahtotilaa selkeyttävä osio. Toisessa osassa helmikuusta alkaen paneudutaan skenaarioiden ja toteutuspolun kuvaamiseen. Kokonaisselvitys valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä.