Elintarvikeavun pomo on käyttänyt 68 000 euroa, jotta Tampereen vähävaraisetkin saavat jouluruokaa – Pahin aika on varmasti edessä, sanoo Marja Palkonen

Joulu: 1 600 vähävaraista perhettä saa ruokaa pöytään Tampereella. Se tarkoittaa vähintään 3 000 kassia ruokaa.

Nekalan Kuoppamäentiellä alkaa torstaina käydä jouluinen kuhina kuin Korvatunturilla ikään. Henkikin on samaa sarjaa kuin Joulupukin kuuluisassa puuhapajassa: Kuoppamäentien kiinteistön seinien sisällä pakataan ruokakasseja vähävaraisille tamperelaisille.

Kuljetukset alkavat ensi viikon maanantaina ja kestävät aatonaattoon saakka. Ruokaa saa luonnollisesti myös ViaDian, SPR:n sekä muista avoimista jakopisteistä.

Seurakuntien elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen kertoo, että tarve on koronavuonna korostunut entisestään.

– Lokakuussa aloitimme varainhankinnan, jolla rahoitetaan tämä joulu. Joulun ostoksiin olen käyttänyt 68 000 euroa tähän asti. Vähän tarvitsee säästää rahaa myös keväälle, koska oletus on se että pahin aika varmasti on edessä, Palkonen muistuttaa.

Apu tulee Palkosen mukaan tarpeeseen, sillä tarvitsijoitakin Tampereella on.

– SPR:n ja ViaDian pisteillä näkyy edelleen se iso asiakasmäärän nousu. Kokonaisuudessaan puhutaan 25 prosentin noususta, jos vertaillaan hakijamäärien kasvua verrattuna aikaan ennen koronaa, hän sanoo.

Jos jollekin tulee hätä, lähden joulupukin porolla hätiin.

Tarkoista kävijämääristä ei ole olemassa eksaktia listausta, mutta Palkonen on tehnyt itse asiassa omaa tukkimiehen kirjapitoaan.

– Prosessihan menee niin, että seurakunnan jakopisteisiin mennään diakonin kautta. Sitten diakoni arvioi sen tarpeen ja tekee päätöksen asiassa. Seurakunnilla on asiakaskuntaa 1 600 asiakasta kuukaudessa. Oma arvioni tamperelaisista jotka tarvitsevat akuuttia ruoka-apua on 3 000.

Palkonen on havainnut, että ihmisillä on hätä paitsi omasta, myös muiden selviytymisestä jouluna.

– Avun pyytäjien määrä on kasvussa joulun lähestyessä, se on selvä. Ajattelen, että kukaan ei jää ilman apua, mutta se on tietysti arvioitava mikä on perhe- ja yksilökohtainen jakauma. Sen voin luvata, että 1 600 taloutta saa kattavan ruoka-avun ja sen lisäksi pystymme toimittamaan tuhannelle ihmiselle kinkkua, joululaatikoita ja leipää, Palkonen sanoo.

1 500 avustuserää tarkoittaa 3 000 kassia. Toinen kassi sisältää kylmätuotteita, kuten kinkkua, kalkkunaa, punajuurisalaattia ja leikkeleitä. Kuivatuotteita sisältävä kassi sisältää riisiä, suklaata, keksejä, mandariineja, joululimppua ja joululeipää noin esimerkiksi.

Apuakin on saatu ruokahuoltoon. Palkonen kertoo saaneensa maanantaina lahjoituksen Fiksuruoka-verkkopalvelun kautta. Sieltä tulee jakeluun noin 500 herkkulaatikkoa.

– Ne lähtevät SPR:n ja seurakuntien kautta jakoon.

Ruuan pakkaaminen alkaa torstaina ja toiminta jatkuu aatonaattoon asti. Kuljetukset hoidetaan alkaen 21. joulukuuta ja päättyen aatonaattoon. Ruokapankki on jouluaattona kiinni, koska ViaDia jakaa jouluaattonakin ja SPR hoitaa ruokapäivystystä aatonaattona kello 16.30 saakka.

– Minäkin päivystän kello 12 asti jouluaattona. Jos jollain tulee ekstrahätä, minä lähden sitten joulupukin porolla hätiin, Palkonen lupaa.

Uutista päivitetty 17.12. kello 11.20: Huoltsu ei ole jouluaattona auki.

Kummalliset koronan kuukaudet

Ruoka-avun haasteet eivät vuonna 2020 ole liittyneet vain joulunpyhiin. Maaliskuussa koronan iskettyä tosissaan päälle myös ruoka-avulle tuli paljon mietittävää.

– Onhan tämä on ollut melkoinen yhdeksän kuukautta koko ruoka-avulle. Ei ole ollut selkeätä ohjeistusta, miten toimitaan, koska poikkeustilaakaan ei ole ihan hetkeen ollut. On tässä saanut miettiä, mikä on järkevää ja mikä on turvallista ja miten ruokaa riittää kaikille, sanoo Marja Palkonen.

Vasta kesäkuukausina oli aikaa hetki hengähtää.

– Keväällähän se meni niin, että ruuanjakopisteitä oli selkeästi vähemmän auki kun moni paikka joutui sulkemaan ovensa. Ihmiset menivät tietysti niihin pisteisiin jotka ovat auki, ja silloin piikki tilastoissa tietysti näkyi. Kun poikkeustila loppui ja päästiin uudenlaisiin toimintamalleihin, ja useampi paikka oli auki, niin silloin tilanne tietysti helpottui hetkeksi, Palkonen kuvailee poikkeuksellisen vuoden kulkua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut