Huijarit iskivät Tampereen Kauneimpiin joululauluihin – osa päätynyt antamaan luottokorttitietoja rikollisille

Kauneimmat joululaulut -tapahtumia on järjestetty tänä vuonna verkossa. Myös huijarit ovat huomanneet sen. Kuvituskuva. Arkisto / Katja Juurikko

Riina Haapala

Seurakuntien ja Lähetysseuran järjestämät Kauneimmat joululaulut -tapahtumat ovat joutuneet huijausyritysten kohteeksi.

Koronan takia verkkoon siirretyt tapahtumat ovat keränneet valtavasti huomiota, minkä myös huijarit ovat panneet merkille.

Rikolliset tehtailevat kymmeniä rinnakkaisia Kauneimmat Joululaulut -valetapahtumia, joiden tarkoituksena on saada varomaton käyttäjä esimerkiksi antamaan luottokorttitietonsa vääriin käsiin.

Kirkon viestinnän lähettämässä tiedotteessa kerrotaan, että huijausyrityksiä oli erityisen paljon keskiviikkona Tampereen seurakuntien järjestämän tapahtuman yhteydessä.

– Huijarit jakoivat tapahtuman sivulla ja seurakunnan Facebook-sivulla kommenteissa linkkejä ulkopuolisille sivustoille, joilla vaadittiin luottokorttitietoja, jotta suoratoisto voi alkaa. Ainakin muutama henkilö oli päätynyt luottokorttitietojen antamiseen. Tapauksesta kertonutta opastettiin tekemään rikosilmoitus ja sulkemaan kortti, Tampereen seurakuntien viestintäjohtaja Sami Kallioinen kertoo tiedotteessa.

Lähetysseura on tehnyt huijauksista poliisille rikosilmoituksen, ilmiantanut Facebookille huijausyrityksiä ja on ollut yhteydessä Facebookiin saamatta kuitenkaan toistaiseksi sieltä apua tilanteeseen. Myös poliisin valtuudet ja mahdollisuudet toimia tilanteessa ovat rajalliset.

– Poliisi pystyy pysäyttämään rahaliikenteen nopeasti, jos rahat ohjautuvat Suomeen. Mikäli taustalla on kansainvälistä rikollisuutta, asiaan puuttuminen huomattavasti vaikeampaa. Tärkeintä on viestiä avoimesti ja varoittaa, että huijausyrityksiä on liikkeellä. Rikosilmoituksen tekeminen on kuitenkin tärkeää ja auttaa myös asiakasta, sillä sen perusteella saattaa saada esimerkiksi luottokorttifirmoilta rahaa takaisin, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

– Kalastelusivu voi olla missä vain ja tilisiirrot päätyvät yleensä kansainvälisille operaattoreille ja feikkifirmoille, joita pistetään pystyyn ja lopetetaan niin nopeasti, että poliisin on niitä käytännössä haastavaa seurata. Yleensä luottokorttitapahtumat päätyvät kansainväliseen verkkopalveluun ja niihin on hyvin vaikea päästä käsiksi. Facebookin kanssa toimiminen on poliisillekin haastavaa, sillä se ei vastaa aina kovin nopeasti edes poliisin tietopyyntöihin. Se on yhdysvaltalainen yritys, joka toimii Suomessa, mutta noudattaa Yhdysvaltain lakeja.

Kauneimmat joululaulut -valetapahtumia on Facebookissa nyt paljon, ja Lähetysseura varoittaa huijausyrityksistä suomalaisia ja vetoaa, jotta nämä tekisivät Facebookille ilmiantoja valetapahtumista. Oikeat Kauneimmat joululaulut -tapahtumat ovat aina ilmaisia, ja lahjoittaminen on vapaaehtoisia.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut