Jätemaksut nousevat suuressa osassa Pirkanmaan kuntia – korotetut maksut voimaan vuodenvaihteessa

Alueellinen jätehuoltolautakunta on hyväksynyt vuoden 2021 jätetaksat sekä sako- ja umpikaivolietteen taksan. Uudet maksut astuvat voimaan 1.1.2021.

Jätemaksuissa on nousua suuressa osassa kuntia. Syynä ovat jätehuoltolautakunnan mukaan kohonneet kuljetus- ja käsittelykustannukset.

Seka- ja biojätteen tyhjennyshinnat vaihtelevat kunnittain jäteastioiden koon ja tyypin mukaan. Lautakunnan mukaan hintojen korotukset ovat maltillisia, ja osassa kunnissa joidenkin astiatyyppien tyhjennyshinnat laskevat hieman tai pysyvät ennallaan. Kohonneiden kuljetuskustannusten lisäksi myös seka- ja biojätteen kohonneet käsittelykustannukset vaikuttavat hintoihin.

Kartonki, lasi- ja metallipakkausten tyhjennyshinnat nousevat keskimäärin neljä prosenttia. Oriveden kartonginkeräyshinta laskettiin Tampereen kaupunkiseudun tasolle. Lasin ja metallin keräys on edelleen maksutonta niille kiinteistöille, jotka ovat mukana biojätteen erilliskeräyksessä. Muovipakkausten tyhjennyshintoihin tuli 2,5–4,0 prosentin korotus astiakoosta riippuen. Muovipakkauksia kerätään tällä hetkellä Tampereella, Pirkkalassa, Nokialla, Lempäälässä, Kangasalla, Ylöjärvellä ja Orivedellä.

Tampereen Vuoreksen alueellisen putkikeräysjärjestelmän alueella noudatetaan jätehuoltolautakunnan 12.12.2018 hyväksymää jätetaksaa siihen saakka, kunnes putkikeräysjärjestelmän uusi jätetaksa on hyväksytty jätehuoltolautakunnassa. Asia pyritään käsittelemään lautakunnan kokouksessa heti alkuvuodesta 2021.

Lietteen kuljetusmaksut nousevat keskimäärin noin viisi prosenttia. Isompien yli kuuden kuution säiliöiden kuljetusmaksuun tulee 16,7 prosentin korotus ja pienempien alle kuuden kuution säiliöiden maksuun 3,2 prosentin korotus. Säännöllisen tyhjennyksen kuljetushinta pienille säiliölle on vuonna 2021 noin 93,63 euroa ja isoN 123,97 euroa.

Muutoksia tuli myös tyhjennysten toimintatapoihin. Säännölliset tyhjennykset tehdään arkisin tyhjennysohjelman mukaisesti. Tyhjennysajankohta määräytyy alueen ajojärjestelyjen mukaan. Muutos mahdollistaa myös tyhjennysten ruuhkahuippujen tasaamisen. Säännöllinen tyhjennys on kiinteistön haltijalle edullisin ja päivystystyhjennys kallein.

Lietteen käsittelymaksu vaihtelee eri kunnissa jätevedenpuhdistamon hinnoittelun mukaisesti.

Lietteen kuljetusmaksut koskevat kaikkia muita toimialueen kuntia paitsi Nokiaa, jossa on käytössä kiinteistön haltijan järjestämä lietteenkuljetus. Lietteen käsittelymaksut koskevat kaikkia toimialueen kuntia.

Lisäksi alueellinen jätehuoltolautakunta hyväksyi kunnan toissijaiselle vastuulla olevan jätteen taksan, joka koskee mm. yritystoiminnassa syntyvää jätettä. Kunnan ensisijaisella vastuulla on järjestää asumisessa syntyvän jätteen sekä kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvän yhdyskuntajätteen jätehuolto. Kunnan julkisoikeudellisella jätemaksulla katetaan kuntien lakisääteisen jätehuollon järjestämisestä aiheutuvat kulut.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut