Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lautakunta äänesti Kunkun parkin asemakaavasta – ehdotus nähtäville äänin 9–4

Kunkun parkin asemakaavaehdotus sekä siihen liittyvien Amuritunnelin ja Näsikallion eritasoliittymän asemakaavaehdotus asetetaan nähtäville.

Tampereen yhdyskuntalautakunta hyväksyi asemakaavaehdotuksen nähtäville asettamisen valmisteluun palauttamista koskevien äänestysten jälkeen äänin 9–4.

Asemakaavaehdotus on nähtävillä kaupungin verkkosivuilla.

Kunkun parkin maanalainen asemakaava koskee 26 hehtaarin aluetta, joka rajautuu pohjoisessa Rantaväylän tunneliin, idässä Tammerkoskeen ja etelässä Hallituskatuun. Lännessä suunnittelualue rajautuu Näsilinnankadun ja Kuninkaankadun välisiin kortteleihin.

Kunkun parkki liittyy keskustan itäosaan vuonna 2012 valmistuneeseen P-Hämppiin ja pohjoisessa suunnitteilla olevan Näsikallion maanalaisen eritasoliittymän kautta marraskuussa 2016 liikenteelle avattuun Rantaväylän maantietunneliin.

Toinen asemakaava koskee Rantaväylän tunneliin liittyvää maanalaista eritasoliittymää (Näsikallio) ja keskustan maanpäälliseen katuverkkoon johtavaa maanalaista katua (Amuritunneli).

Näsikallion eritasoliittymän muodostavat Rantaväylän tunnelin etelä- ja pohjoispuoliset rampit ja kiertoliittymät sekä näitä yhdistävä, nykyiset ajotunnelit ylittävä risteyssilta. Ramppien alkupäät ja risteyssilta on jo rakennettu. Rantaväylän tunneli ja sen keskivaiheille sijoittuva Näsikallion maanalainen eritasoliittymä ovat osa valtatietä 12.

Eritasoliittymän eteläpuolelle sijoittuvan maanalaisen kiertoliittymän ja keskustan maanpäällisen katuverkon välille on suunniteltu Amuritunneliksi nimetty noin 700 metrin pituinen maanalainen katu. Amuritunnelissa on yksi ajokaista molempiin ajosuuntiin.

Tunnelin suuaukko sijoittuu Satakunnankadulle Mustanlahdenkadun ja Kortelahdenkadun väliselle katuosuudelle. Sisään- ja ulosajo tunneliin on suunniteltu Hämeenpuiston suunnasta tai suuntaan.

Kaupungin tavoitteena on, että keskustan asukkaiden ja työpaikkojen määrä kasvaa. Autopaikkojen määrä pyritään kuitenkin säilyttämään nykyisellään. Maanalaista ja rakenteellista pysäköintiä lisätään, jolloin pintapysäköintiin varattuja alueita voidaan ottaa muuhun käyttöön.

Kaupunki on tehnyt aiesopimuksen Finnpark Oy:n kanssa uudesta läntisen keskustan pysäköintilaitoksesta, josta yhtiö on tehnyt hankesuunnitelman. Kunkun parkkiin on tarkoitus toteuttaa vaiheittain 1 277 autopaikan pysäköintilaitos sekä tarvittavat yhteydet maanpäällisille kiinteistöille ja katuverkolle. Mahdolliset laajennukset nostaisivat laitoksen kokonaiskapasiteetin noin 1 700 autopaikkaan.

Hankesuunnitelman rinnalla on päivitetty ja täydennetty maanalaisen asemakaavan valmisteluaineisto. Kunkun parkin kaavaluonnos oli nähtävillä alkuvuodesta 2020. Näsikallion ja Amurintunnelin luonnos oli nähtävillä viime vuodenvaihteessa.