"Minulle sanottiin, että olen ihan hullu, jos aion pitää Tammelantorin ravintolani auki talvella" – Kauppiaat haluavat herättää 120-vuotiaan torin talviunesta

Ravintolapäällikkö Heidi Lahdelma ja yrittäjä Tommi Ampuja pitävät 23.12. saakka ravintolan auki maanantaista lauantaihin kello 18 asti. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Samat kauppiaathan täällä aina ovat, toteaa Mauno Laihonen ykskantaan, kun häneltä utelee Tammelantorin vetovoimasta talvella.

”Aina” tarkoittaa vähintään viimeistä 20 vuotta, jotka Papan Sauna Palvin yrittäjä on työskennellyt legendaarisella tamperelaistorilla.

– Täällä on perinteisesti ollut seitsemän kauppiasta läpi vuoden. Täksi talveksi tuli uudeksi toimijaksi tuo kalaravintola, Laihonen sanoo ja osoittaa torin vastakkaiselle laidalle.

Tommi Ampuja aloitti KalaKuninkaat-ravintolansa rakentamisen torin Tammelan Puistokadun puoleiselle sivustalle viime keväänä juuri ennen kuin koronapandemia levisi Suomeen.

Ampuja on nyt ottanut rohkean askeleen toritoimijana, sillä hän on yksi Tammelantorin uusista yrittäjistä, joka aikoo pitää ravintolansa auki läpi tulevan talven. Ampuja kaiken lisäksi pidensi joulukuun alkaessa aukioloaikaansa kello 18 asti.

Ampujan mukaan Tammelantorissa on valtavasti hyödyntämätöntä potentiaalia, mutta torin yrittäjien pitää itse tehdä työnsä niin hyvin, että asiakkaat löytävät sinne pakkasillakin.

Minulle sanottiin, että olen ihan hullu, jos aion pitää Tammelantorin ravintolani auki talvella.

– Minulle sanottiin, että olen ihan hullu, jos aion pitää Tammelantorin ravintolani auki talvella, mutta olen vastannut kaikille, että minulla on erittäin vahva, myönteinen tunne tästä paikasta ja sen sijainnista Tampereella, Tommi Ampuja toteaa.

Hän ei osaa tarkkaan arvioida syytä siihen, miksi kesäsesongilla Suomen vilkkaimpiin toreihin kuuluva Tammelantori ei ole talvisin saanut haalittua enempää asiakkaita.

– En kuitenkaan niele sellaisia selityksiä, että tämä nyt vaan on tällaista ja talvi on vaikeaa aikaa. Jos jokainen myyjä antaa työlle kaikkensa, palvelee hyvin ja pitää huolta asiakkaistaan niin varmasti jossain vaiheessa asiakkaita tulee lisää.

Ampuja haluaa ylipäätään nostaa Tammelantorin toiminnan ja imagon seuraavalle asteelle, mutta silti vanhoja perinteitä kunnioittaen.

Pitkään aikoinaan Tampereen torikauppiasyhdistyksen puheenjohtajana toiminut Mauno Laihonen muistuttaa, että kukaan kauppias ei kitkuta torilla tuulessa ja tuiverruksessa useamman talven, jos asiakkaita ei ole riittävästi. Hänen mukaan niillä, jotka ovat uskollisesti pitäneet luukut auki talvisin, on mennyt ihan mukavasti.

– Kaikkihan ovat kiinteän paikan vuokralaisia, joten sellainen tarvittaisiin esimerkiksi hedelmä-, vihannes- ja juuresmyyjälle, jollaista ei ole Tammelantorilla ollut hetkeen.

Laihonen sanoo taistelleensa pitkään saadakseen torille esiintymislavan, jota ei tosin käytetä talvisin. Muuta apua Tammelantorin elävöittämiseen hän ei usko kaupungilta saavansa.

Tammelantorin sopimukset

"Mansikan myynti on heikkoa talvella"

Tammelantorilla on yhteensä 128 vuokrattavaa myyntipaikkaa, joihin on mahdollisuus tehdä kolmen kuukauden, puolen vuoden tai jatkuvan sopimuksen. Jatkuvia sopimuksia on tällä hetkellä voimassa noin 50 kappaletta ja lyhyempiä noin parikymmentä.

Vastaavan torivalvoja Janne Saksalan mukaan myyjät haluavat tehdä 3-6 kuukauden sopimuksen huhtikuun ja syyskuun välille, koska se on pääsesonkiaikaa.

– Vakituinen sopimus on voimassa myös talvella, mutta käytännössä vain osa on oikeasti myymässä talvikaudella. Esimerkiksi mansikan myynti voi olla vähän heikkoa talvella, Saksala heittää.

Hän kuitenkin muistuttaa, että Tammelantorilla saattaa kauniina talvipäivänä olla vakikauppiaiden lisäksi kolmisenkymmentä päivämyyntipaikkalaista.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut