Poko Rekords palasi kotiin – "Onhan se mukavaa, että fyysinen katalogi palasi takaisin Manseen..."

Musiikki: Playground Music Finland pitää yllä tamperelaista levy-yhtiöperinnettä.

Kadunmiehen silmiin näyttää välillä, että merkittävä levy-yhtiötoiminta olisi kadonnut kaupungista.

Tätä havaintoa uhmataan Nalkalassa, jossa Suomen pääkonttoriaan pitää Pohjoismaiden suurin itsenäinen yhtiö Playground Music Finland.

Sekä musiikkia jakeleva että julkaiseva Playground Music toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Virossa.

Tom Pannula on ollut mukana alusta asti. Nyt hän johtaa toimintaa Suomessa.

– Olin 1990-luvun lopulla töissä Hongkongissa myymässä saunoja Kiinaan ja tulin jouluksi käymään kotona. Äiti halusi, että poika asuisi vähän lähempänä ja oli bongannut lehdestä ilmoituksen, missä ruotsalainen levy-yhtiö oli laajentumassa Suomeen ja etsi työntekijöitä.

– Kontaktihenkilönä oli Epe Helenius. Olin opiskeluaikoina ollut Turun Epe’sissä osa-aikaisena myyjänä ja kävin sitten toisen kerran Epen haastattelussa ja hän suositteli mua ruotsalaisille, Pannula muistelee.

Nykyisin suurin osa tuloistamme tulee digipalveluista.

Naapurimaan firma oli nimeltään MNW, jonka työntekijät muodostivat vuonna 1999 Playground Musicin.

Sittemmin musiikkibisneksessä on tapahtunut paljon. Isot firmat ovat nielaisseet pienempiä ja suuretkin yhtiöt ovat yhdistyneet, mutta merkittävin vaikuttava tekijä levymyynnin lukuihin on ollut formaattien muuttuminen.

Playground Musicin yli kahdenkymmenen toimintavuoden aikana cd-levyjä ja vinyylikiekkoja ollaan oltu pahimmillaan kippaamassa monttuun. Totuus on kuitenkin toisenlainen.

– Nykyisin suurin osa tuloistamme tulee digipalveluista, mutta fyysinen myynti on edelleen merkittävässä osassa. Vaikka fyysinen markkina on tilastojen mukaan laskenut, niin meillä se on tällä hetkellä kasvussa viime vuoteen verrattuna.

Playground Music Finlandin osuus Suomen äänitekaupasta on vuosittain noin viisi prosenttia. Yhtiön liiketoiminnassa on useita segmenttejä.

– Me jakelemme lukuisia kotimaisia levy-yhtiöitä. Sen lisäksi edustamme koko Skandinaviassa useita maailman isoimpia indielevy-yhtiöitä, eli hoidamme niiden jakelun ja promootion. Kolmantena on oma julkaisutoiminta, johon ollaan alettu panostaa erityisesti viimeisen kahden vuoden aikana, Pannula toteaa.

Firman omia artisteja ovat tällä hetkellä muun muassa The Rasmus, Luukas Oja, Steve’n’Seagulls, Medeia, Uniklubi ja PK Keränen.

Äskettäin Playground Music Finland julkisti sopimuksen, joka on tamperelaisille mieleinen. Yhtiö sai jakeluunsa koko Universal Music Finlandin hallinnoiman fyysisen tuotannon, johon kuuluu myös Poko Rekords.

Jos siis hamuat vaikkapa Popedaa, Eppuja, Ismo Alankoa, Yötä tai J. Karjalaista cd:nä tai vinyylinä, levy saattaa löytyä tamperelaisen toimijan kautta.

– Onhan se mukava ajatus, että Pokon fyysinen katalogi palasi takaisin Manseen, Pannula hymyilee.

Playground Music Finland

Osa Playground Music Scandinaviaa

Perustettu vuonna 1999

Sisaryrityksiä Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Virossa

Edustaa Suomessa noin 60:tä julkaisijaa

Omia, aktiivisia artisteja noin 20

Liikevaihto vuonna 2019 noin 2 miljoonaa euroa

Työllistää 5 henkilöä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut