Koronavuosi ruuhkautti oikeuden, jonossa on tuhansia tapauksia – "Kansalaiset ovat olleet huolissaan oikeusturvansa toteutumisesta"

Käräjät: Pirkanmaalla on jonossa hieman yli 2 000 rikosasiaa. Voi mennä jopa kolme vuotta, että käsittelyjen suma saadaan valtakunnallisesti kokonaan purettua.

– Tulee vaikutuksia ja on merkitystä.

Näin tiivistää Pirkanmaan käräjäoikeuden kokenut laamanni Antero Nuotto sen, minkälainen vaikutus ja merkitys koronapandemialla on ollut käräjäoikeuden toimintaan maakunnassa kuluvan vuoden aikana.

Koko maan tasolla on esitetty karumpi arvio koronan vaikutuksista. Tuomioistuinviraston ylijohtaja Riku Jaakkola kommentoi elokuun lopussa Helsingin Sanomille, että voi mennä jopa kaksi tai kolmekin vuotta ennen kuin ruuhkat saadaan kokonaan peruttua.

– Sekin edellyttää lisäresurssien saamista, Jaakkola arvioi lehdelle.

Nuoton mukaan maakuntatasolla tarkempaa tilastointia ei tehdä, mutta valtakunnallisesti kyllä: korkeimmillaan jutturuuhka oli toukokuun lopussa, jolloin käräjäoikeuksissa oli käsittelyssä 6 077 rikosasiaa ja 1 405 siviiliasiaa. Marraskuun loppuun tultaessa samat lukemat ovat 2 550 ja 543.

– Pirkanmaan osalta mittakaavan voi suunnilleen laskea siitä, että meillä käsitellään noin kymmenesosa valtakunnan oikeustapauksista. Hankalin tilanne meillä oli ehdottomasti keväällä: silloin korona lähti jylläämään tosissaan ja keskeytyksiä tuli lyhyellä aikaa todella paljon, Nuotto kuvaa tilannetta.

Laamannin mukaan jutturuuhkaa päästiin kunnolla purkamaan vasta heinäkuun lopulla. Sen huomaa tilastoistakin – 16. elokuuta keskeneräisten rikosasioiden määrä oli 5 634, viikko tämän jälkeen 4 935 kappaletta.

– Kansalaiset ovat olleet tietysti huolissaan oikeusturvansa toteutumisesta kun käsittelyt viivästyvät. Tämä koskee niin asianomistajia kuin vastaajiakin, laamanni kertoo.

Nuotto sanoo, että koronavuonnakin on tietysti itsestäänselvä asia, että laadukas oikeudenhoito on kaiken olennaisin asia. Muuttujia on vain tavallista vuotta enemmän – mikäli oikeudenkäyntiin liittyvä olennainen henkilö ilmoittaa, että on kärsinyt esimerkiksi vilustumisen oireista ja on käynyt koronatestissä mutta testin tulos ei ole vielä tullut, tämä riittää perusteeksi siirtää käsittelyä toiseen ajankohtaan.

– Tällaiset tapaukset ovat vuoden aikana olleet hyvin tyypillisiä, hän sanoo.

Oikeusministeriö neuvoo, että mikäli oikeudenkäyntiin saapuminen estyy sairastumisen vuoksi, tulee asiassa ottaa välittömästi yhteyttä kutsussa mainittuun yhteyshenkilöön puhelimitse tai sähköpostitse.

Viivästyksistä aiheutuu tietenkin myös kustannuksia. Avuksi on tullut nykyaikainen teknologia, joka osaltaan taas säästää kuluja.

– Se on tietysti yleistynyt, että henkilö voi olla vaikka Rovaniemellä ja todistaa videoyhteyden välityksellä. Tämä säästää matka- ja päivärahakustannuksissa, Nuotto kuvailee.

Näin neuvoo asiassa oikeusministeriö

Tuomioistuimissa joidenkin asioiden käsittelyä voidaan joutua lykkäämään ja jo sovittuja istuntoja peruuttamaan. Toiminnan muuttuminen tulee yleisesti pidentämään tapauksien käsittelyaikoja.

Tuomioistuimet kertovat muutoksista toiminnassaan omilla palvelusivuillaan. Istuntokäsittelyjen mahdollisista peruutuksista ja muutoksista ilmoitetaan oikeuteen kutsutuille henkilökohtaisella ilmoituksella.

Jos oikeudenkäyntiin saapuminen estyy sairastumisen vuoksi, tulisi asiassa ottaa yhteyttä kutsussa mainittuun yhteyshenkilöön puhelimitse tai sähköpostitse.

Ulosottolaitos palvelee koronaviruksesta huolimatta normaalisti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut