Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampere hakee kansallisen kaupunkipuiston perustamista

Tampere hakee ympäristöministeriöltä kansallisen kaupunkipuiston perustamista. Asiasta päätti maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus.

Kaupunkipuiston alueeseen Tampereella esitetään kuuluvaksi 3 600 hehtaaria, josta jo tällä hetkellä 78 prosenttia on viher- ja suojelualueita ja 82 prosenttia kaupungin omistuksessa. Vesialueita koko määrästä on 63 prosenttia.

Tarveselvitysvaiheen jälkeen tehdyt merkittävimmät muutokset rajausehdotuksessa ovat Vuohenoja-Kirkkosuonnotkon poistaminen rajauksesta – tämän perusteena on Hervannan valtaväylän ja raitiotien aiheuttamaan estevaikutukseen viher- ja virkistysyhteyksille. Viinikka-Nekalan valtakunnallisesti arvokas pientaloalue sekä eheämpi Nekalan siirtolapuutarha korvaavat Petsamon asuinalueen ja Litukan siirtolapuutarhan koillisosan.

Kaupin urheilupuiston asemakaavoitus on parhaillaan menossa, mistä johtuen alue on muutettu mahdollisesti myöhemmin mukaan liitettäväksi alueeksi. Härmälänranta on liitetty rajaukseen uutena alueena vesiyhteyttä pitkin.

Eteläpuiston osalta kaupunginhallitus täsmensi rajausta niin, että rannan lisäksi kansallisen kaupunkipuiston muutosalueeseen kuuluu myös niin sanottu muotopuutarhan alue ja Eteläpuistokadun eteläpuolinen alue. Asemakaavoituksella ratkaistaan tarkempi myöhemmin alueen rajaus.

Niihama-Ruotula-Alasjärvi -alueen roolista osana kaupunkipuistoa on käyty keskustelua ja toistaiseksi kokonaisuus on rajattu valmistelun ulkopuolelle. Lisäksi eri puolilla tarveselvityksessä esitetyn rajauksen alueella on tehty useita vähäisempiä rajaustarkistuksia.