Hovioikeus kumosi tamperelaismuusikon vankeustuomion – IS: "Asianomistajalla oli saattanut olla motiivi virheellisen kertomuksen antamiseen"

Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tamperelainen uutisoi marraskuussa 2019 Tampereella asuvan muusikon saaneen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksen raiskauksesta. Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomion mukaan mies oli raiskannut entisen tyttöystävänsä alkuvuonna 2019 kostean illanvieton jälkeisenä yönä.

Asianosaiset olivat jyrkästi eri mieltä sen suhteen, tapahtuiko sukupuolinen kanssakäyminen yhteisestä sopimuksesta vai tahdon vastaisesti. Muusikon mukaan sukupuoliyhdyntään oli päädytty yhteisestä tahdosta. Muusikko vetosi myös siihen, että asianomistaja on persoonaltaan ailahteleva ja äkkipikainen, ja tämä olisi vaikuttanut hänen käsitykseensä tapahtumien kulusta.

Nyt Turun hovioikeus on kumonnut muusikon saaman raiskaustuomion. Hovioikeuden mukaan muusikon kertomus tapahtuneista oli uskottava siksi, että se oli yksityiskohtainen ja johdonmukainen.

– Asianosaisten kertomukset eivät ylipäätään eroa muussa olennaisessa kohdassa toisistaan kuin siinä, oliko sukupuoliyhteys tapahtunut asianomistajan nukkuessa vai oliko tämä osallistunut siihen, perusteli oikeus päätöstään.

Hovioikeus myös huomioi asianomistajan taloudelliset vaikeudet sekä entisen pariskunnan ihmissuhteen päättymisen aiheuttamat kielteiset reaktiot, jotka suuntautuivat muusikkoon.

– Näiden seikkojen valossa (asianomistajalla) oli saattanut olla motiivi virheellisen kertomuksen antamiseen.

Hovioikeuden käsittelyssä kuultiin myös todistajaa, jonka mukaan nainen saattoi tarvita nopeasti masennusdiagnoosin saadakseen Kelalta tukea.

– Hän oli todennut, että posttraumaattisesta stressihäiriöstä diagnoosin voi saada heti ja että sellainen voidaan todeta sodasta palanneilla ja väkivallan tai raiskauksen uhreilla, todistaja kuvaili.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut