Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere Filharmonia tilaa uusia teoksia seitsemältä säveltäjältä – Kantaesitykset sijoittuvat konserttikausille 2022–2024

Suomalaisen musiikin päivän – tiistai 8. joulukuuta – kunniaksi Tampere Filharmonia julkistaa hankkeen, jossa orkesteri tilaa yhteensä kahdeksan uutta teosta säveltäjiltä, joilla on läheinen suhde Tampereeseen.

Sävellyksiä tilataan Cecilia Damströmiltä, Ilkka Hammolta, Minna Leinoselta, Roope Mäenpäältä, Petri Niemiseltä, Matilda Seppälältä ja Henri Sokalta, joista moni on ollut Tampere Filharmonian nimikkosäveltäjä Jouni Kaipaisen (1956–2015) oppilas.

Teosten kantaesitykset sijoittuvat konserttikausille 2022–2024.

– Ajatus tilausteosten kokonaisuudesta syntyi koronakevään aikana, kun koko esittävien taiteiden kenttä ajautui akuuttiin kriisiin, joka jatkuu edelleen. Haluamme orkesterina osoittaa tukemme säveltäjille ja uusien teosten kautta kunnioittaa Jouni Kaipaisen merkitystä eurooppalaisen musiikkikulttuurin tuntijana ja tradition jatkajana. Hänen vaikutuksensa tamperelaiseen musiikkielämään oli sekä säveltäjänä että opettajana poikkeuksellisen voimakas”, Tampere Filharmonian intendentti Juha Ahonen kertoo.

Tilauskokonaisuus katsoo jo kohti koronaviruspandemian jälkeistä aikaa ja rakentaa pohjaa paikallisten säveltäjien ja orkesterin tiiviimmälle yhteistyölle.

Säveltäjät ovat ratkaisusta mielissään.

– Kun konsertit yksi toisensa jälkeen ovat peruuntuneet, väkisinkin mietin, kenelle tätä työtä teen. Tänä aikana yleisön ja muusikoiden merkitys sävellystyössä korostuu. Tampere Filharmonialla tuntuu olevan selvä viesti säveltäjille: kestä vielä vähän. Kyseessä on hieno, esimerkillinen tuki tamperelaisille ja Tampereella vaikuttaneille säveltäjille. Tällaiset kulttuuriteot auttavat jatkamaan kriisin yli ja näkemään aikaan tämän jälkeen, säveltäjä Minna Leinonen miettii.

– On erityisen ihanaa saada tilaus Tampere Filharmonialta, jonka konsertteja kuuntelin viikoittain koko opiskeluaikani vuodesta 2008 valmistumiseeni asti. Yksi suuri unelma toteutuu tämän myötä. Olen sikäli onnekas, että minulla on ammatti, jota voin harjoittaa kotoa käsin hankalasta maailmantilanteesta huolimatta. Covid-19 vie konserttejamme, mutta ei taitojamme. Haluan osoittaa tukeni koko esiintyvän kulttuurialan puolesta ja toivon kaikille paljon jaksamista, säveltäjä Cecilia Damström kertoo.