Hiedanrannassa kasvatetaan urbaaniruokaa – Testauksessa myös viljelyrobotti

Urbaanin ruuantuotannon idea on tuottaa ruokaa lähellä kuluttajaa ja luonnonvaroja säästäen. Tampereen kaupungin KIEPPI-hankkeessa on mukana kolme yritystä, jotka testaavat uusia tapoja kasvattaa kaupunkilaisille syötävää kestävästi.

Tampereen Hiedanrannassa kasvavat tulevaisuuden ruoka ja tulevaisuuden tavat tuottaa ruokaa. KIEPPI-hankkeen yksi tavoitteista on edistää erilaisia kiertotalouden ratkaisuja, kuten urbaania ruuantuotantoa.

Urbaanilla ruuantuotannolla tarkoitetaan kaupungissa kasvatettua ruokaa ja siitä käytetään myös nimitystä kaupunkiviljely. Mukana hankkeessa on kolme paikallista yritystä: Blokgarden, Meluta ja Netled. Kaikki yritykset tekevät kokeilunsa Tampereen Hiedanrannassa kaupungin tarjoamissa tiloissa.

– Urbaani ruuantuotanto on uutta Suomessa. Tarvitsemme alalla edelleen pilotointia, koska liiketoiminnallisesti kannattavia yrityksiä on vähän. Hankkeiden avulla yritykset pääsevät kokeilemaan kannattavan toiminnan edellytyksiä, sanoo KIEPPI-hankkeen projektipäällikkö Karoliina Tuukkanen.

Blokgarden kehittää palvelua, jossa asiakkaille toimitetaan keväällä valmiiksi istutettu viljelylaatikko, joka haetaan syksyllä sadonkorjuun jälkeen pois. KIEPPI-hankkeessa yritys kokeilee suljettuun kiertoon perustuvaa kasvualustaa. Toimivassa suljetussa kierrossa ravinteet eivät mene hukkaan, vaan kasvualustaa voisi käyttää seuraavana vuonna uudestaan ja silti sen maaperän viljavuus säilyisi.

Meluta testaa viljelyrobottia Blokgardenin viljelylaatikoissa. Avoimeen lähdekoodiin perustuva Farmbot automatisoi viljelyn kolme isointa osa-aluetta, sillä robotti hoitaa kylvämisen, kastelun ja rikkaruohojen kitkemisen. Tavoitteena on saada selville, kuinka hyvin robotti toimii ja onko sille kiinnostusta kuluttajien tai ammattiviljelijöiden keskuudessa.

Netled on suunnitellut pieneen tilaan menevän vertikaaliviljelylaitteiston, joka mahtuu esimerkiksi ruokakauppoihin. Vertikaaliviljelyssä viljely tapahtuu monessa kerroksessa ja sen idea on saada suuri sato pienellä pinta-alalla. Hankkeessa yritys testaa palvelukonseptia, jossa kaupunkilaiset ja ravintolat voivat tilata haluamansa määrän kasveja, kuten yrttejä, jotka sitten kasvatetaan asiakkaita varten. Tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä ja logistiikan tuottamia ympäristövaikutuksia.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut