Suomen itsenäisyyspäivänä soi jälleen Sibeliuksen Finlandia, näin sävellystä muistelee säveltäjän lapsenlapsi – "Oudoin versio oli sellainen, joka soitettiin moottorisahoilla"

Suomen 103. itsenäisyyspäivänä varmasti eniten soitettuja sävellyksiä on Jean Sibeliuksen Finlandia.

Sibeliuksen lapsenlapsi Aino Porra muisteli Tamperelaiselle Finlandian saloja syksyllä 2019.

Finlandian käyttöoikeudet ovat perikunnalla, joka koostuu Sibeliuksen lapsenlapsista. Aino Porra ei osaa edes arvioida, montako kertaa papan tunnetuin sävellys Finlandia on soinut.

– Ei sitä varmaan kukaan osaa arvioida... on siitä tullut paljon versioita. Oudoin oli sellainen, joka soitettiin moottorisahoilla.

Mestarisäveltäjän perillinen ei ole koskaan ihmetellyt sitä, miksi Finlandiasta on tullut suomalaisille niin kovin rakas kappale.

– Finlandia... se on kyllä sävellyksenä omaa luokkaansa. Melodian tehossa on paljon sellaista, jota on edes vaikea selittää, itsekin työuran muusikkona tehnyt Porra miettii.

Muutenkin isoisästä on paljon hyviä muistoja.

– Muistan että pappa oli sellainen ihminen, jonka kanssa lapsenlapset kävivät paljon ulkoilemassa. Kävimme metsässä ja vain katselimme ympärillemme. Välillä pappa näki jotain mielenkiintoista luonnossa, ja sitten pysähdyttiin, Aino Porra muistelee.

Papasta jätti aika syyskuussa 1957. Sibelius kuoli 91-vuotiaana. Aino Porra muistaa edelleenkin hyvin hautajaissaaton, joka kulki Suurkirkolta Järvenpäähän ja Ainolaan asti. Sibelius haudattiin Ainolan pihan multiin.

– Muistan hyvin tuon päivän. Katselin auton ikkunasta kappelilta Ainolaan, miten itkeviä ihmisiä näkyi koko matkan ajan.

– Silloin tajusi, että tässä on nyt jotain erikoista, että pappa on ollut ihmisten mielissä merkittävä, Porra muistelee rauhallisesti.

Juttu on julkaistu alunperin Tamperelaisessa lokakuussa 2019.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut