Vuosi 2020 on sellainen, että joulupukki ei laula lainkaan ettei korona tartu – "On tässä ollut vähän miettimistä"

Joulu: Koronavuosi pakotti pukinkin asiamiehet ja muut tontut miettimään tuttua sapluunaa uuteen uskoon. Teams-yhteydet ovat tälläkin sektorilla arkipäivää

Koronavuosi tarkoittaa sitä, että tänä vuonna Joulupukkikin pysyy hyvin tiiviisti Korvatunturilla. Pukkia edustava Antti Vehkaoja sanoo, että suunnitelmat ovat vielä hivenen auki ennen jouluaattoa. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Yksi asia on tämän vuoden osalta jo varma. Joulupukki ei laula. Näin vahvistaa useampikin Tampereella ja Pirkanmaalla pukin palveluita välittävä taho.

– Pukin osalta laulaminen on nyt kiellettyä, ettei korona tartu. Lapset voivat kyllä laulaa, sanoo Karhutunturin pukkipalvelun kautta Joulupukin vierailuja välittävä Selma Kramer.

Riittävän turvavälin pitäminen kuuluu pukinkin käytäntöihin. Puhutaan käytännössä kahden metrin etäisyydestä.

– On tässä ollut tietysti vähän miettimistä, miten järjestetään tapaaminen lapsille, jotka asuvat kerrostaloissa, ja tilanne elää edelleen, Kramer kuvailee.

30 vuotta pukin asioita ajanut tamperelainen Kari Peltovirta tietää, mitä turvaväli tarkoittaa käytännössä.

– Ei voi ottaa polvelle lasta eikä perheen äitiä. Maski on tänä vuonna käytännössä ilman muuta, sellaisen pukki onkin jo laittanut tilaukseen, Peltovirta huomauttaa.

Pukin tapaaminen on monille todella tärkeää.

Nykyaikaisetkin konstit ovat käytössä. Lempääläläisen Taikakartanon Ossi Hyvärinen sanoo, että myös Zoom-palvelun tyyppiset etäyhteydet hyödynnetään, jotta lapset varmasti pääsevät pukin näkemään.

Joulupukin omia videotervehdyksiä on voinut Pirkanmaallakin tilata jo useammaltakin Joulupukin managerilta muutaman viikon ajan.

– Tällaisen etäyhteyden kautta pukin tekemät taikatemput saadaan myös varmasti hygieniaturvallisesti toteutettua. On esimerkiksi tyhjä piparirasia, johon tuleekin yhtäkkiä pipareita rasia täyteen. Taikakartanon pukki ei ole laulanut, Hyvärinen kuvailee.

Joulupukkia odotetaan kuitenkin nytkin siinä määrin, että suurin osa yhteyttä ottavista haluaa tavata pukin nimenomaan livenä.

– Sitten vaan visiirin kanssa asialle ja perheen niin halutessa vierailu voi olla vaikka sellainen, jossa pukki tuo lahjasäkin eteiseen ja lähtee sitten seuraavaan kohteeseen. Olennaista on, että lapset saavat nähdä pukin, kertoo Hyvärinen.

Koronasta huolimattakin pukki on edelleen odotettu vieras. Karhutunturin pukkipalvelu sai viime vuonna 140 tilausta, ja varapukkijärjestelmäkin oli siinä sapluunassa täydessä käytössä. Alueena oli pelkkä Itä-Tampere, esimerkiksi Kalevan ja Kissanmaan lähiöt.

– Tällä hetkellä meille on tullut noin kymmenen ennakkotilausta. Varsinainen päivystys alkaa 16. joulukuuta, Kramer kertoo.

Hieman korona on kysyntää karsinutkin. Kari Peltovirta sanoo, että tämänhetkinen tilausmäärä on suurinpiirtein puolet siitä mitä se oli vuosi sitten, aikana ennen koronaa. Ossi Hyvärisen mukaan tilauskanta on ollut jokseenkin samantyyppinen mitä se oli myös viime vuonna.

– Kyllä se pukin tapaaminen on monille todella tärkeää. Kolme vuosikymmentä on matkassa oltu, enkä koskaan muista yhtä ainoata kertaa josta olisi jäänyt huono mieli, Peltovirta kuvailee.

– Muistan, kun perhe halusi että vastasyntynyt näkee pukin ensimmäistä kertaa. Pienokainen oli viikon ikäinen, ja perhe halusi, että parivaljakosta saadaan kuvia pikkuiselle.

THL:n ohjeet jouluun

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkisti keskiviikkona listan vinkkejä turvalliseen joulun viettoon koronan aikana:

Kannattaa välttää kiire ja tungokset. Juhlaostokset kannattaa hoitaa kauppojen ruuhka-aikojen ulkopuolella tai tilata paketit ja kauppakassit suoraan kotiin.

Siivouksessa kannattaa unohtaa kaappien nuohous ja panostaa joulusiivouksessa sen sijaan pintojen desinfioimiseen ja käsihygieniaan.

Etäyhteyksien avulla eri puolilla maata ja maailmaa asuvia läheisiä voi tavata rennosti vaikka saman päivän aikana.

Kannattaa käyttää mielikuvitusta ja järjestä hauskoja juhlahetkiä etänä: suvun yhteisen jouluaterian voi jakaa etäyhteyksin ja porukalla voi pitää joululauluillan verkossa.

Pyydä joulupukkia jättämään lahjasäkki ulos. Pukkia voi tervehtiä ikkunasta tai ulkona.

Ulkoilu on hyvä tapa viettää aikaa muiden kanssa turvallisesti myös juhlapyhinä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut