Joonas Nordmanille sanottiin aikoinaan Tampereella että vaihda alaa – suosittu näyttelijä pitää kaupungista siitäkin huolimatta

Draama: – Tampereesta ensimmäinen mielikuva on valtava leppoisuus. Jos ajattelee Turkua, niin ne mielikuvat ovat toisenlaisia, sanoo monipuolinen esiintyjä.

Elettiin 2000-luvun puoliväliä, kun nuori Joonas Nordman pyrki Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle. Siellä innokas porilainen sai tylyä palautetta osaamisestaan.

– Unohda koko ala, Nordmanille sanottiin.

Kuinkas sitten kävikään. Joulukuussa 2020 Joonas Nordman on yksi Suomen tunnetuimmista näyttelijöistä, Putouksesta tuttu armoitettu koomikko, joka myös käsikirjoittaa ja ohjaa itse. Uralle mahtuu myös muutama vuosi toimittajan töitä.

Tylystä kohtelusta huolimatta Nordman, 34, ajattelee Tamperetta suurella lämmöllä. Kuluneella viikolla mies vieraili Tampereella markkinoimassa jouluna ensi-iltansa saavaa Peruna-elokuvaa, jossa mies nähdään pääroolissa Untamona.

– Tulin kaupunkiin yhteiskoulun ilmoitustaidon erityislukioon syksyllä 2002. Sen muistan, että kaikki jännitti aika paljon. Ei siinä paljon ehtinyt edes miettiä, onko Ilves vai Tappara parempi, kun piti yrittää tehdä vaikutusta tyttöihin kirjoittamalla runoja, Nordman naurahtaa.

Peruna-elokuvan juonta on vaikea selittää kovin yksinkertaisesti. Isolla budjetilla tehty historiallinen komedia ajoittuu 1600-lukuun, jolloin Untamo saa vihiä perunasta ja yrittää markkinoida sitä ykkösvihannekseksi nauriin sijaan.

Koti-ikävä oli ensimmäisenä syksynä kova.

Samalla kuittaillaan nykyaikaiselle yrityskulttuurille ja monenlaiselle asioiden brändäämiselle.

– Olen aina tykännyt haasteista, ja tämä oli tosi mukava haaste. Pekko Pesosen käsikirjoitushan on riemastuttava ja persoonallinen juttu, ja halusin ehdottomasti päästä mukaan, Nordman kuvailee asetelmaa.

Muistot palaavat usein myös syksyyn 18 vuotta sitten.

– Sen muistan, että koti-ikävä oli ensimmäisenä syksynä aikana kova. Tampereesta ensimmäinen mielikuva oli valtava leppoisuus. Jos ajattelee Turkua, niin ne mielikuvat ovat toisenlaisia.

Porilaisuus ja tamperelaisuus myös muistuttavat hieman toinen toisiaan. Nordman esitteli klassisen porilaisen miehen sielunmaisemaa aikoinaan voitokkaan Salme Pasin hahmossa Putous-ohjelmassa.

– Porilaisessa ja tamperelaisessa miehessä on paljon samaa. Murteet ovat erilaisia, mutta poljennossakin on jotain samankaltaisuuksia. Ja sitten on tietysti, ettei pelleillä yhtään, vaan ollaan hyvin tosissaan.

Joonas Nordman

Vuonna 1986 Porissa syntynyt monitoimimies: näyttelee, käsikirjoittaa ja ohjaa. Työskennellyt urallaan aiemmin myös toimittajana ja uutispäällikkönä.

Kävi lukion Tampereella 2002–2005. Haki Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle, jonka pääsykokeissa Nordmania käskettiin unohtaa koko ala.

Muistetaan vuonna 2001 ilmestyneen Young Love-elokuvan pääroolista.

Jouluna 2020 ilmestyvä Peruna on Nordmanin uran toinen pitkän elokuvan päärooli.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut