Tähän palautusautomaattiin voit kaataa kokonaisen jätesäkin pulloja ja tölkkejä kerralla! – "Kuluttajat ovat oppineet siihen tosi hyvin"

Kierrätys: Jätesäkillisen kerralla nielevä automaatti on saanut suuren suosion Pirkkalassa. Automaatti on maakunnan ainut laatuaan.

Pirkkalan Prisman ryhmäpäällikkö Mari Riutta kertoo, että palautusmäärät ovat uuden automaatin myötä räjähtäneet S-marketin ajoista. Riina Haapala

Riina Haapala

Pirkkalan Prismassa otettiin käyttöön Pirkanmaan ensimmäinen, uudenlainen pullonpalautusautomaatti. Tomran R1-malliseen automaattiin voi kaataa kerralla jätesäkillisen muovipulloja ja tölkkejä.

Tomran toimitusjohtaja Lauri Kangaslahti kertoo, ettei vastaavia automaatteja ole Suomessa aiemmin ollut.

– Vähän vastaavia on Euroopassa, mutta ne ovat hitaampia. Kuluttajan kannalta R1 on nopein ja helppokäyttöisin, Kangaslahti sanoo.

R1 käsittelee pullot noin viisi kertaa perinteistä automaattia nopeammin. Se näyttää ruudulla, kuinka kauan pullojen lajittelussa kestää. Uutta automaattia on kehitetty viitisen vuotta ja sitä on pilotoitu Norjassa, missä yhtiön pääkonttori sijaitsee. Suomessa R1 lanseerattiin elokuussa. Niitä tulee tänä vuonna yhteensä 14 eri kauppaan ympäri Suomen.

Pirkkalan Prisman ryhmäpäällikkö Mari Riutta kertoo että pullojen palautusmäärät ovat uuden automaatin myötä räjähtäneet S-Marketin ajoilta. Nyt pulloja tulee kärryissä säkkikaupalla.

Kangaslahti kertoo, ettei Pirkkalan kokemus palautusmäärien lisääntymisestä ole ainoa. Ensimmäinen uudenlainen pullonpalautusautomaatti otettiin elokuussa käyttöön Vantaan Tammistossa. Siihen on palautettu tähän mennessä noin kaksi miljoonaa pulloa ja tölkkiä. Määrä on valtava: Suomen palautetuimpien paikkojen titteliä on pitänyt hallussaan kauppakeskus Jumbo, jossa palautetaan noin 10 miljoonaa tölkkiä ja pulloa vuodessa.

Riutan mukaan automaatti on toiminut pääsääntöisesti hyvin.

– Tämän laitteen haaste on, että jos sinne säkkiin päätyy muuta kuin palautettavaa, se voi aiheuttaa vikatilanteen. Sieltä on löytynyt maskeja ja kumihanskoja, Riutta kertoo.

Pirkkalan Prismassa aiotaan kerätä käyttökokemuksia ja asiakaspalautetta uudesta palautusautomaatista. Jos laite osoittautuu hyväksi, on mahdollista, että niitä nähdään myös muissa Pirkanmaan Osuuskaupan myymälöissä.

– Helppous on se, mitä halutaan tarjota ja asiakkaille oma aika on arvokas.

Tomran Kangaslahti uskoo, että R1 on pullonpalautusautomaattien uusi standardi. Vaikka laite vetää kerralla jopa jätesäkillisen pulloja, siihen voi laittaa pienemmänkin pussillisen.

– Alkuvuodesta yhteen kohteeseen tulee suoraan kaksi kappaletta R1:siä.

Kangaslahti sanoo, ettei tämän vuoden puolella ole Pirkanmaalle tulossa uusia R1-automaatteja. Tulevaisuudesta hän ei kuitenkaan voi puhua vielä mitään.

– Yleensä joku aloittaa ja muut seuraavat perässä, hän toteaa.

Uudet pullonpalautusautomaatteihin saa palauttaa vain tölkkejä ja muovipulloja, lasipullot pitää laittaa normaaliin automaattiin.

– Koneessa on rumpu, joka lähtee pyörimään ja nostaa yksitellen pulloja hihnalle, joka lähtee viemään niitä tunnistuksen kautta lajitteluun. Jos on paljon lasipulloja, ne voivat rikkoutua.

Jos pussiin on eksynyt yksittäisiä lasipulloja, kone palauttaa ne erilliseen lokeroon, josta asiakas voi ne noukkia ja palauttaa normaaliin automaattiin.

– Kuluttajat ovat oppineet tosi hyvin siihen. Moni lajittelee jo kotona lasipullot erikseen, Kangaslahti sanoo.

Käyttäjäkokemus

”Näitä vaan lisää”

Pirkkalalainen Ari Keränen kokeili uutta pullonpalautusautomaattia Pirkkalan Prismassa viime viikolla ensimmäistä kertaa. Kaksi jätesäkillistä palauttanut Keränen kertoo odottaneensa uutta automaattia ja säästäneensä pulloja sitä varten.

– Tämä on minun vakikauppa ja tiesin, että tämä on tulossa, Keränen kertoo.

Keränen kehuu laitetta toimivaksi.

– Tämähän on erittäin hyvä, tosi nopea. Näitä vaan lisää, Keränen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut