Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt on hurjia nimi-ideoita! – Miltä kuulostavat Tampereella Termopyleen sola, Hopanrinne ja Wivi Lönnin puisto?

Kadunnimitoimikunta on tehnyt Tampereella useita, kaavoituksesta erillään tehtäviä nimeämisasioita koskevia päätöksiä. Muun muassa Tampereen Pyynikin luonnonsuojelualueelle on tulossa Termopyleen sola, Termopyleen kenttä ja Hopanrinne niiden historiallisten nimien mukaan. Pyynikin kirkkopuiston osa nimetään Wivi Lönnin puistoksi.

Valmistellut nimistöasiat ovat nähtävillä mahdollista palautetta varten ensi sijassa kaupungin verkkosivuilla 16. joulukuuta saakka, ja niistä voi antaa palautetta kaupungin kirjaamoon nähtävillä olon aikana. Palautteen ja sen käsittelyn jälkeen nimistöasiat tulevat vielä yhdyskuntalautakunnan päätettäväksi. Useimmiten nimeämisestä päätetään asemakaavapäätösten yhteydessä.

Kadunnimitoimikunnalle on lisäksi välitetty kuntalaisen tekemä aloite Pyynikillä olevan kentän nimeämisestä uudelleen Termopyleen kentäksi.

Termopyleen kenttänä tunnettu alue nimettiin virallisesti sen historiallisella nimellä. Nimi pohjautuu lähistöllä olevaan alueeseen, joka on kulkenut ainakin 1880-luvulta lähtien nimellä Termopyleen sola. Nimitys viittaa Kreikassa sijaitsevaan Thermopylain solaan, jossa käytiin Kreikan ja Persian välillä kuuluisa Thermopylain taistelu vuonna 480 eKr. Pyynikille nimitys on tullut maastonmuodon vuoksi, vaikka kreikkalaisen maastonmuodon mittasuhteet ovatkin aivan toisenlaiset.

Samalla kalliorotkolle annettiin virallisesti nimi Termopyleen sola. Vanhan Tahmelan Hopan hyppyrimäen alastulorinne ja hyppyrimäen paikka nimettiin nimellä Hopanrinne.

Arkkitehti Wivi Lönnin mukaan on päätetty nimetä osa Pyynikin kirkkopuistoa Hallituskadun varrella. Toimikunta päätti nimetä alueen nimellä Wivi Lönnin puisto. Paikka on perusteltu siksi, että alueen vieressä on yksi Wivi Lönnin merkittävistä suunnitelmista, Aleksanterin koulu vuodelta 1903. Alue rajataan siten, että paikalla sijaitseva leikkipaikka ei kuulu puistoon. Kadunnimitoimikunta on tehnyt asiasta päätöksen kokouksessaan 13.2.2020.

Päätös tehtiin LC Tampereen aloitteesta nimetä katu, puisto tai aukio nimeämisestä Wivi Lönnin mukaan. Aloitteen perustelussa todettiin muun muassa, että Wivi Lönn on pioneerina raivannut tietä naisarkkitehtien esiintulolle arkkitehtuurin maailmaan ja suunnittelemillaan rakennuksilla jättänyt lähtemättömän jäljen Tampereen historiaan ja kaupunkikuvaan.

Keskustan alueelle on tulossa myös toinen uusi nimi pääkirjasto Metson kaakkoiskulmaan. Opettaja Rosa Emilia Clay sai vuonna 1899 Suomen kansalaisuuden, ja oli ensimmäinen Suomen kansalaisuuden saanut afrikkalaistaustainen sekä ensimmäinen afrikkalaistaustainen tamperelainen. Rosa Emilia Clay vietti Suomessa elämästään kaikkiaan 15 vuotta, joista vuodet 1901-1903 opettajana Tampereella.

Epilänharjulle niin sanotun Epilän kylpylän ympärille on tulossa sen rakennuttajan nimen mukaan Sixtus Syrjäsen puutarha. Kadunnimitoimikunta päätti 2.4.2020 alueen nimeämisestä tamperelaisen teollisuusmiehen mukaan. Alueen rajauksesta päätettiin, että rajaukseen otetaan mukaan vain Syrjäsen aikanaan omistamia maita.