Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyte: Munuaisvaivaiselle potilaalle määrättiin liian voimakasta lääkettä – tämä menehtyi muutaman kuukauden kuluttua, kahdelle lääkärille vaaditaan sakkorangaistuksia

Aluesyyttäjä Joni Köykkä vaatii kahdelle pirkanmaalaiselle lääkärille sakkorangaistuksia tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Köykän mukaan lääkärit ovat helmikuussa 2018 myötävaikuttaneet lääkemääräyksellään siihen, että munuaisvaivoista kärsinyt potilas on sittemmin menehtynyt saman vuoden kesäkuussa.

Molempien lääkärien kohdalla rikos on ollut syyttäjän mukaan samantyyppinen: lääkärit ovat määränneet potilaalle oseltamiviiriä sisältävää Tamiflu-lääkettä normaaliannoksen, vaikka tämä sairasti vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa. Munuaisten vaikean vajaatoiminnan johdosta oseltamiviiriä sisältävän lääkkeen annostus olisi pitänyt vähentää potilaan kohdalla viidesosaan normaaliannoksesta, mitä lääkärit eivät olleet huomanneet tehdä.

Potilas on menehtynyt kesäkuussa 2018. Kuolintodistuksen ja kuolemansyynlausunnon perusteella kuolemaan myötävaikuttaneeksi tekijäksi on katsottu se, että influenssan hoitoon määrätyn oseltamiviirin määrä on ollut liiallinen potilaan munuaissairauteen nähden.

Tätä näkemystä tukee syyttäjän mukaan myös Valviran tammikuussa 2019 antama lausunto: sen johtopäätös on, että potilaan hoidossa ei ole menetelty kaikilta osin asianmukaisesti liittyen oseltamiviirilääkitykseen.