Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Pyydä joulupukkia jättämään lahjasäkki ulos" – Nyt tuli valtion virallinen vinkkilista koronajouluiluun

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut listan vinkkejä turvalliseen pyhien viettoon koronaepidemian aikana. Joulukuun juhlat itsenäisyyspäivästä uuteenvuoteen kannattaa suunnitella mahdollisimman turvallisiksi hyvissä ajoin, sanotaan tiedotteessa.

– Jouluna läheisten kanssa vietetty aika on tärkeää, eikä yksin kannata jäädä tänäkään vuonna. Nyt on kuitenkin hyvä juhlia samassa tilassa vain läheisimpien ihmisten kanssa ja käyttää luovuutta muiden tapaamisessa. Ikääntyneiden läheisten kohdalla on tärkeää noudattaa heidän toiveitaan joulunvietosta, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen tiedotteessa.

Kannattaa varautua siihen, että epidemian tilanne saattaa nopeasti vaihdella alueellisesti. Epidemian leviämisvaiheessa olevat kunnat voivat suositella rajoituksia myös yksityistilaisuuksien osallistujamääriin.

THL:n neuvot:

Joulukuun juhlien järjestämisessä tulee muistaa samat periaatteet kuin muulloinkin korona-aikana. Tärkeintä on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja yrittää huolehtia turvaväleistä. Kasvomaskia voi käyttää, jos siltä tuntuu. Tärkeää olisi myös juhlapyhinä hakeutua testiin lievienkin koronavirukseen sopivien oireiden kanssa ja muuten pysytellä oireisena kotona.

Keskustele juhlapyhien viettämisestä läheisten kanssa etukäteen. Yhdessä kannattaa sopia, miten järjestätte mukavan juhlan mahdollisimman turvalliseksi kaikille.

Juhli alle 10 hengen ryhmissä, mieluiten kotona läheisimpien ihmisten kanssa.

Jos päätät lähteä kyläilemään, mieti, olisiko yöpyminen hotellissa mahdollista.

Jos sinulle tulee oireita, älä osallistu kokoontumiseen tai peru järjestämäsi kokoontuminen ja hakeudu testiin.

Muista huolellinen käsi- ja yskimishygienia myös joulukiireiden keskellä. Muistuta myös mahdollisia vieraita käsienpesusta ja tarjoa riittävästi käsidesiä.

Varmista, että omassa ja läheistesi puhelimissa on Koronavilkku-sovellus.

Joko sinulla kilahti? Lyhyestä virsi kaunis – suomalaisille lähetettävää koronatekstaria ei ole pituudella pilattu

Potilaiden luona vierailut päättyvät tänään Helsingin ja Uudenmaan sairaaloissa – "Toivomme että vierailut voidaan sallia jouluna"

Uudet koronarajoitukset voimaan tänään – tämä kaikki muuttui nyt

THL:n ideoita turvalliseen joulun aikaan:

Vältä kiire ja tungokset. Hoida juhlaostokset kauppojen ruuhka-aikojen ulkopuolella tai tilaa paketit ja kauppakassit suoraan kotiin.

Unohda kaappien nuohous ja panosta joulusiivouksessa sen sijaan pintojen desinfioimiseen ja käsihygieniaan.

Älä turhaan juokse paikasta toiseen. Etäyhteyksien avulla eri puolilla maata ja maailmaa asuvia läheisiä voi tavata rennosti vaikka saman päivän aikana. Käytä säästyvä aika sinulle mieluisampaan tekemiseen!

Koronarokotteita voi tulla myyntiin jo joulun tienoilla – Normaaliin elämään ei päästä vielä hetkeen

Koronarokottajaksi vaaditaan myös työterveyttä – "Ihmisten rokottaminen on hoidettava mahdollisimman nopeasti, turvallisesti ja tehokkaasti"

Käytä mielikuvitusta ja järjestä hauskoja juhlahetkiä etänä: suvun yhteisen jouluaterian voi jakaa etäyhteyksin, porukalla voi pitää joululauluillan verkossa, äänestää parhaan konvehdin tai kokoontua uudenvuodenvastaanotolle.

Pyydä joulupukkia jättämään lahjasäkki ulos. Pukkia voi tervehtiä ikkunasta tai ulkona etäisyyden päästä. Nyt kannattaa halailla ja laulaa vain läheisten kesken.

Ulkoilu on hyvä tapa viettää aikaa muiden kanssa turvallisesti myös juhlapyhinä. Yhdessä voi käydä vaikkapa haudoilla tai reippailla jouluvaloja ihastelemaan.

Yllätä riskiryhmäläinen oven taakse kuljetetulla herkkuruualla. Digiosaaja voi ilahduttaa tietotekniikkaan totuttelevaa antamalla joululahjaksi apua etäyhteyksien harjoittelussa.

Tuomaan Markkinoiden perumisesta kovat tappiot tapahtuman järjestäjälle – "Koviten se iskee silti kauppiaisiin ja ravintoloihin"

Hus-johtajaylilääkäri varoittaa: Suuria määriä koronapotilaita ei ehkä pystytä hoitamaan nykylain sallimilla keinoilla

Pääkaupunkiseudulla pitäisi puolittaa tämänhetkinen liikkuminen, sanoo Husin johtajaylilääkäri – "Tartunnan voi saada tänä päivänä mistä vain"

Kurlausnäyte haastaa tikulla tökkimisen koronatestissä – "Testaukseen haetaan noin 2 000 osallistujaa"

Teetkö tämän virheen kauppareissulla? Käsidesiäkin voi käyttää väärin

Vuoden suosituin juhlakausi on käsillä – Husin infektiolääkäri kehottaa pikkujouluja pohtivia porukoita miettimään tätä seikkaa

Infektiolääkäriltä synkkä arvio koronan kestosta – Näin pitkään varotoimia ainakin on pakko jatkaa