Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiedätkö sinä tarpeeksi vaihdevuosista? – Ei tiedä moni muukaan, sanoo pitkän linjan tamperelaisgynekologi

Näkökulma: Maija Kajanin mukaan hoitokäytännöt eivät perustu tutkittuun tietoon, hän väittää.

Naisten vaihdevuosioireita ei aina tunnisteta. Tunnistettujakin oireita hoidetaan huonosti, sanoo tamperelainen gynekologi Maija Kajan.

Kajanin mukaan vakiintuneet hoitokäytännöt eivät perustu tutkittuun tietoon.

– Naiset kärsivät turhaan, Kajan sanoo.

Kajan arvelee, että huono hoito johtuu ainakin tietämättömyydestä ja ymmärtämättömyydestä.

– Hormonihoidon haitoista puhutaan paljon, hyödyistä ei juuri mitään. Jotkut ovat sitä mieltä, että koska on luonnollista, että estrogeenin eritys vähenee ja tulee oireita, ei siihen pitäisi puuttua.

– Meitä ei ole tarkoitettu elämään näin pitkään. Nyt viisikymppisenä on edessä yhtä paljon aikuista elämää kuin takana. En ymmärrä, miksi sen pitäisi olla kurjaa ja tautista.

Hormonihoidon haitoista puhutaan paljon, hyödyistä ei juuri mitään.

Kajan kertoo, että estrogeenin vähyyteen liittyviä oireita tunnistetaan huonosti. Hikoilun ja kuumat aallot lääkärit yleensä kyllä tunnistavat. Estrogeenin vähyys aiheuttaa kuitenkin myös nivelkipuja, unettomuutta, ahdistuneisuutta ja sydämen rytmihäiriöitä.

– Jos ei ole hikoilua ja kuumia aaltoja, sanoo moni lääkäri, ettei ole vaihdevuosioireita.

Vaihdevuosien hormonihoito lisää jonkin verran rintasyöpäriskiä. Kajan arvelee tämän olevan yksi syy sille, miksi lääkärit eivät suosittele hormonihoitoa.

– Vaikka hormonihoidon tavoite on elämänlaadun parantaminen, se myös vähentää monien sairauksien riskiä. Esimerkiksi verenpaine, kolesterolit ja sokerinsieto ovat paremmin kurissa ja sydän- ja aivoinfarktien riski pysyy pienempänä, Kajan luettelee.

– Ei joudu valitsemaan hyvän elämänlaadun ja terveyden välillä, vaan voi saada sekä helpostusta oireisiinsa että parempana pysyvän terveyden.

Vaihdevuosien hormonihoidon haitoista puhujat ovat Kajanin mukaan kovaäänisempiä. Hyötyjä on vaikeampi osoittaa kuin haittoja.

– Jos sairastun rintasyöpään, arvelee moni sen johtuvan käyttämästäni hormonihoidosta. Mutta jos en olisi käyttänyt hormonihoitoa, olisin hyvinkin voinut kuolla sydäninfarktiin jo vuosia sitten. Vältetty riski on aina kovin hankala osoittaa.

Kajan toivoo, että Suomeen saataisiin vaihdevuosipoliklinikoita ehkäisy- ja äitiyspoliklinikkojen tapaan. Hän teki Tampereella asiasta myös valtuustoaloitteen.

– Hormonivastainen ilmapiiri on niin vahva, että aloitteeni torpattiin liian kalliina.

Kajanin mielestä poliklinikoita tarvittaisiin, koska vaihdevuosioireet ovat yleisiä. Kunnollinen hoito vähentäisi niin naisten kärsimyksiä kuin tutkimusten, lääkkeiden, sairaslomien ja ennenaikaisen eläköitymisen tarvetta.

– Oireiden tutkimiseen ja estrogeenin vähyydestä johtuvien sairauksien hoitoon käytetään paljon rahaa ja lääkkeitä. On kohtuutonta, että naisella pitäisi olla varaa mennä yksityisgynekologille saadakseen apua. Pitäisi jopa tietää kuka lääkäri osaa auttaa.

– Pitäisi olla paikka, johon terveyskeskuslääkäri voisi lähettää naisen, kun huomaa, että oireet voivat johtua estrogeenin vähyydestä.