Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Valot syttyvät Iso-Aleksille – "Taloyhtiöissä yhteinen tekeminen tuntuu vähenevän koko ajan..."

Joulu: Ydinkeskustan taloyhtiö asensi jouluvalot pihalleen. Hankkeen uskotaan 29lisäävän talon tunnettavuutta ja tuovat asukkaat ja yrittäjät yhteen.

Kaikki lähti liikkeelle komeasta tuijasta Aleksanterinkadulla sijaitsevan Asunto-oy Iso-Aleksin sisäpihalla.

Talossa pari vuotta asunut Ari Arkia pohti, että puu näyttäisi valaistuna hienolta.

Toimeliaan yrittäjän päässä idea ei pitkään muhinut. Taloyhtiön hallituskin innostui asiasta nopeasti.

– Valot luovat tunnelmaa koko taloyhtiöön ja kannustavat asukkaita ja liikkeitä valaisemaan ikkunansa. Samalla valot lisäävät Iso-Aleksin tunnettavuutta, perustelee Arkia.

Myös asukkaat ja liikkeenharjoittajat ovat olleet innolla mukana.

– Valot tuovat iloa pimeään vuodenaikaan. Yhteenkuuluvaisuuden tunne on poikkeusaikana erityisen tärkeää, sanoo Iso-Aleksin isännöitsijä Veli-Pekka Havu.

Talo- yhtiöissä yhteinen tekeminen tuntuu vähenevän koko ajan, kun ihmiset jäävät kennostoihinsa.

Viitisen vuotta sitten julkisivuremontoidussa ja lisäkerroksen saaneessa vuonna 1969 valmistuneessa talossa on yli 50 asuinhuoneistoa. Kerrosalasta noin kolmannes on liike- ja toimistotilaa.

Vaikka osoite on Aleksanterinkadulle aukeaa talon pisin julkisivu Kyttälänkadulle. Kolmas sivu kivijalkaliikkeineen on Tuomiokirkonkadun puolella Stockmannia vastapäätä.

Valaistussuunnitelmakin laajeni tuijasta huomattavasti. Erilaisia valoja asennettiin kokonaiselle seinustalle puihin ja pensaisiin.

– Taloyhtiöt tilaavat nykyisin entistä useammin valaistusta pihoilleen, mutta näin monipuolista ei ole ainakaan Tampereelle asennettu, kertoo Jari Antila Suomen Jouluvalo Oy:stä.

Valot sytytettiin tiistai-iltana. Tosin juhlallisuudet rajoittuivat ulkona pidettyyn glögitarjoiluun oman porukan eli asukkaiden ja taloyhtiön liikkeenharjoittajien kesken.

Arkian päässä muhivat jo seuraavat suunnitelmat. Keväälle tai kesälle on suunnitteilla korttelijuhla Tuomiokirkonkadun kävelykadulle, kunhan koronarajoitukset sen mahdollistavat.

Taloyhtiön tunnetuksi tekemisen lisäksi myös yhteishenki on tärkeää.

– Nykyisin asukkaat tuntevat valitettavan huonosti naapureitaan. Kun asukkaita ja liikkeenharjoittajia tuodaan yhteen, käyttävät asukkaatkin varmasti useammin oman talon yrittäjien palveluja, sanoo Ari Arkia.

Havu muistuttaa, että yrittäjien menestyminen talossa on tärkeää liikepaikkojen vetovoiman kannalta. Lisäksi talossa vuokralla asuvien saaminen mukaan yhteisiin rientoihin on isännöitsijän mukaan tärkeää.

– Taloyhtiöissä yhteinen tekeminen tuntuu vähenevän koko ajan, kun ihmiset jäävät kennostoihinsa. Tämä on ollut huomattavissa jo rivitaloissakin, tietää Veli-Pekka Havu.