Ex-yritysjohtaja kirjoitti vakoojajännärin 1930-luvun Tampereella – "Romaani on tietokirjaa söpömpi..."

Kirja: Yritysjohtaja kirjoitti eläkepäivillään 1930-luvun Tampereelle vievän vakoojajännärin, josta löytyy muistikuvia myös omasta lapsuudesta.

Kerrataanpa faktat.

Jo pari vuosikymmentä sitten eläköitynyt Nokian Paperin toimitusjohtaja kirjoittaa esikoisjännärinsä 80-vuotiaana.

Sattuman tuomio sijoittuu 1930-luvun Tampereelle, jossa muukalaislegioonasta Suomeen palannut jääkäriupseeri Akseli Salo ratkoo kansainväliseen vakoiluun kietoutuvia murhamysteereitä.

Ei tämä ihan tavanomainen kirjailijatausta ole...

– Olen aina kirjoittanut, mutta nyt eläkkeellä on ollut aikaa. Lisäksi romaani on tietokirjaa söpömpi, kun kaiken ei tarvitse pitää pilkulleen paikkaansa, naurahtaa Olavi Toivola.

Jälkimmäistä ei kannata ymmärtää väärin. Historian Toivola ottaa vakavasti. Yksityiskohtia kirjailija kertoo tarkistaneensa ja hioneensa huolella. Sattuman tuomion kirjoittaminen oli noin kolmen vuoden hanke.

Työtapa on sellainen, että juonta syntyy kirjoittaessa.

– Työtapa on sellainen, että tarinaa syntyy kirjoittaessa. Toisaalta kirjoittaminen katkeaa usein, kun asioita täytyy käydä tarkistamassa.

Kirjan pääparin Salon ja Ranskan salaisen poliisin virkailijan Marie Montmaisonin lisäksi Toivola halusi kirjoittaa kirjan hahmoksi myös vanhan Tampereen. Nykylukijoillekin tuttuja tapahtumapaikkoja vilisee kirjassa.

– Omat muistikuvani Tampereelta alkavat 1940-luvun lopulta, jolloin kävin täällä isäni luona. Silloin lapsetkin saivat vielä kulkea kaupungilla vapaasti. Lisäksi vanhempani aikuistuivat 1930-luvulla, joten minulla on paljon tietoa ajasta sitäkin kautta.

Sisällissodan jäljet ja jälkiselvittelyt ja kieltolain vaikutukset kuuluvat 1930-luvun Tampereelle luontevasti, mutta kaupungissa pörräävät suurvaltojen vakoojat saattavat tuntua kaukaa haetulta ympäristöltä kirjalle.

Loppujen lopuksi ajatus ei ole niin kaukainen. Pelkästään kaupungin sotatarviketeollisuus kiinnosti vakoilijoita ja sotilastiedustelua.

– Esimerkiksi Ranskalla oli siihen aikaan suuri kiinnostus Suomea kohtaan. Taustalla oli varmasti myös halu padota Neuvostoliiton maailmavallankumousta.

Esikoisjännäri ei ole Toivolalle ensimmäinen kirja. Eläkevuosinaan hän on kirjoittanut Nokian Paperin historian, johtamistaidon oppaan ja kaksi historiallista romaania.

Nyt monet ovat nähneet pelkästään kirjan pääparissa ainekset kirjasarjaan.

– Ei kirjoittava ihminen koskaan lopeta, mutta tässä iässä ei auta luvata mitään.

Olavi Toivola: Sattuman tuomio. Warelia, 2020. 395 sivua.

Kirjailija

Olavi Toivola

syntynyt vuonna 1940 Tyrväässä

ekonomi Helsingin kauppakorkeakoulusta vuonna 1965

Georgia-Pacific Nordic Oy–Nokian Paperi Oy:n toimitusjohtajana vuosina 1989–2001

teokset: Puusta pehmopaperiin – Nokian Paperin historia 1865–2005 (2005), Johtajan ilo ja tuska – Kokemus opettaa (2010), Jahtivoudin kaksi elämää: kertomus hyvästä ja pahasta (2015), Abraham Braxin kunnia (2018)

asuu Kaakinmaalla

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut