Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Opiskelijoiden tukeminen tärkeämpää – "Opiskelijoiden lisääntyneeseen psyykkiseen oireiluun on reagoitava"

Lähiviikkoina olemme saaneet runsaasti tutkimustietoa koronakriisin vaikutuksista. THL:n raportti kertoo, että henkistä oireilua on havaittu muita enemmän opiskelijoilla, iäkkäillä ja terveydenhuollon henkilöstöllä. Turun yliopiston tutkimus puolestaan kertoo aloittavien tai valmistuvien, siis niin sanotun nivelvaiheen opiskelijoiden ottaneen kriisissä erityisen iskun vastaan.

Usean nuoren valmistuminen on viivästynyt, kun opintoihin kuuluvat harjoittelut vaikeutuivat oppilaitosten sulkemisen myötä. Toisaalta kriisi on hankaloittanut ylioppilaskirjoituksia, opintoihin tai työelämään hakeutumista.

Nyt on kiinnitettävä huomiota erityisesti seuraaviin asioihin: nuorten työllistymisen tukemiseen, etäopetusjärjestelyihin ja henkiseen jaksamiseen.

Harjoittelujen lykkääntymisen ohella moni nuori jäi ilman kesätöitä, ja opintojen jälkeinen työllistyminen on ollut haastavaa. Nyt tarvitaan vaikuttavia toimia, joilla yrityksiä kannustetaan palkkaamaan nuoria ja ensi kesälle varmistetaan riittävä määrä kesätöitä.

Opetuksen laatu on varmistettava myös etäajassa. Erilaiset digitaidot on otettava huomioon niin oppijoiden kuin opettajienkin kohdalla ja tuen saaminen niiden kehittämiseen on oltava kaikkien saatavilla.

Vaikka nivelvaiheen opiskelijat ovat kärsineet erityisellä tavalla kriisistä, lisääntyvä yksinäisyys on koskettanut kaikkia opiskelijoita. Opintojen aloittaminen on aina kuormittavaa, erityisesti silloin, jos jää yksin. Yksin jääminen on kyettävä estämään – tavalla tai toisella.

Opiskelijoiden lisääntyneeseen psyykkiseen oireiluun on reagoitava. Pidempikestoisena toimena terapiatakuun toteuttaminen on yksi keskeinen työkalu tähän ongelmaan. Myös opiskelijaa lähellä olevat ylioppilas- ja opiskelijakunnat voisivat tässä tilanteessa tarjota tukea opiskelijoille opiskelutekniikoihin ja arjenhallintaan liittyvissä asioissa.

Jouni Ovaska

kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Tampere