Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Johdon ja henkilökunnan välillä vaikuttaa olevan luottamuspulaa" – Uudesta lastensairaalasta tehty selvitys paljasti lukuisia pulmakohtia

Helsingissä sijaitsevan Uuden lastensairaalan tilanteesta valmistuneesta selvityksestä käy ilmi, että sairaalan käyttöönotto on ollut henkilökunnalle raskas kokemus ja se on osin vielä kesken. Toimintaa kuvaavien lukujen ja henkilöstön kokemuksen välillä on ristiriitaa, kerrotaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tiedotteessa.

Selvityksen mukaan sairaalan henkilöstö on sitoutunutta, mutta kokee, ettei kykene tekemään työtään siten kuin haluaisi. Tämä näkyy suurena huolena potilaista ja potilasturvallisuudesta ja aiheuttaa vahvaa moraalista sisäistä ristiriitaa.

Selvityksen laatinut Husin hallintoylilääkäri Teppo Heikkilä kertoo, että henkilöstö myös kokee, ettei heitä arvosteta, eivätkä he saa työstään riittävästi kiitosta. Erityisesti tämä koskee yliopistosairaalassa tarvittavaa erityisosaamista. Lähes kaikkien haastateltujen suurin huoli liittyi siihen, että henkilöstö väsyy ja lähtee.

Haastatteluissa kävi myös ilmi, että henkilöstö ei ole vielä kaikilta osin hyväksynyt ja sisäistänyt käytännön tasolla kaikkia uusia toimintaperiaatteita ja -tapoja, kuten todellista potilas- ja perhekeskeisyyttä tai tilojen tehokasta käyttöä, sanotaan tiedotteessa.

– Näyttää siltä, että osa esiin tulleista ongelmista johtuu johtamiseen liittyvistä ongelmista organisaation eri tasoilla. Runsaat muutokset ja johtamisen haasteet näkyvät esimiesten jaksamisessa. Johdon ja henkilökunnan välillä vaikuttaa olevan luottamuspulaa, arvioi Heikkilä tiedotteessa.

Sairaalan suunnittelu, rakentaminen ja käyttöönotto on saatujen selvitysten perusteella toteutunut pääosin hyvin. Sairaalassa on kylläkin havaittu vesivahinkoja ja jopa potilasturvallisuutta vaarantavia tapauksia. Husin tiedotteessa sanotaan, että tuoreessa selvityksessä ei tullut esiin merkittäviä potilasturvallisuutta vaarantavia tilanteita tai toimintatapoja.

– Henkilöstön odotukset uutta sairaalaa kohtaan olivat korkeat, osin ehkä jopa ylimitoitetut. Vanhojen tilojen ongelmat ovat väistyneet, mutta niiden tilalle on tullut uusia tiloihin liittyviä haasteita. Esimerkiksi siirtyminen yhden hengen potilashuoneisiin on ollut perheiden kannalta hyvä uudistus, mutta se on vaikuttanut suuresti hoitajien työhön, sanoo Heikkilä.

Muuton yhteydessä vuodeosastoja yhdistettiin isommiksi kokonaisuuksiksi. Yhdistämiseen liittyvät prosessit ovat vielä osin kesken ja henkilöstö ei vielä koe olevansa yhtä osastoa.

Husin johtajaylilääkäri päätti syyskuussa 2019 sisäisen selvityksen laatimisesta koskien Uuden lastensairaalan laatua, potilasturvallisuutta ja resursointia. Koronavirusepidemian vuoksi selvityksen valmistuminen viivästyi suunnitellusta aikataulusta.

– Selvityksessä on tarkasteltu Uuden lastensairaalan tilannetta erilaisten mittareiden ja tunnuslukujen valossa sekä tehty haastatteluja ja henkilöstökysely. Haastattelujen ja kyselyn tarkoituksena oli muodostaa kokonaisnäkemys toiminnasta lukujen takana, jatkaa Heikkilä.

Selvityksen toimenpide-ehdotuksissa todetaan, että Uuden lastensairaalan uusien toimintatapojen käyttöönotto on edelleen kesken. Myös tilojen käyttöön liittyy haasteita. Toimintatapojen ja tilojen käytön kehittämiseen tulee edelleen panostaa vahvasti tiiviissä yhteistyössä henkilöstön ja eri toimijoiden kanssa. Myös työntekijäryhmien työnjakoa tulee selkeyttää ja työskentelyn yhteensovittamista tulee jatkaa.

Heikkinen muun muassa ehdottaa, että perustetaan työryhmä, joka laajemmin tarkastelee hoitajamitoitusta Uudessa lastensairaalassa huomioiden uudet toimintamallit ja erityisesti sen, että potilaita hoidetaan nyt aikaisempaa enemmän yhden hengen huoneissa.

– Lisäksi ehdotan, että Hus teettää Lasten ja nuorten sairauksien tulosyksikön johtamisesta vielä ulkopuolisen arvioinnin kehittämisehdotuksineen, sanoo Heikkilä.

Riita miljoonalaskusta edelleen kesken – Malmin uudehkon päivystyssairaalan kuivaustyöt jatkuvat yhä

Malmin päivystyssairaalan lattiaremontin hinta voi paisua jopa 10 miljoonaan euroon: "Nyt teemme mieluummin yli kuin ali"

Helsinki ja YIT ajautuivat riitaan miljoonalaskusta – Kuka maksaa takuuaikana havaitut Malmin sairaalan ongelmat?

"Tämä on se käyrä, jota emme haluaisi nähdä" – Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden käyrä nousee lähes pystysuoraan

Hus-johtajaylilääkäri varoittaa: Suuria määriä koronapotilaita ei ehkä pystytä hoitamaan nykylain sallimilla keinoilla

"Matkasynnytykset" lisääntyneet – lapsi ehti tulla maailmaan yli 100 kertaa ennen sairaalaan ehtimistä