Teatteriarvio | Arvioitavana Palapeliperhepalapeli – Sarin Sakki tarttui kipeään aiheeseen

Teatteriarvio: Sari Lilliestjernan ohjaama Palapeliperhepalapeli kuvaa kolmen sijaislapsen ja yhden oman lapsen elämää väkivaltaisen isän kurimuksessa.

Kun Sari Lilliestierna sai luettavakseen Maiju Mannisen koskettavia proosarunoja, hänellä heräsi voimakas tarve tuoda ne näyttämölle. Manninen kuvaa runoissa lapsuuttaan perheessä, jossa olivat sijaislapsina poika ja kaksi tyttöä. Uuden vaimon myötä syntyi Maiju, ainoa biologinen lapsi.

Isä kohteli sijaislapsia huonosti: teki henkistä väkivaltaa, hakkasi vyöllä ja käytti heitä hyväkseen. Paljon helpommalla ei päässyt omakaan lapsi.

On raskasta edes kuvitella millaista tällaisissa oloissa elävien lasten elämä on ja miten siitä selviää. Miten voi koskaan unohtaa, saati antaa anteeksi?

Ensi-illassa kaikki lapset olivat paikalla ja kokivat tapahtumat uudelleen. Voi vain toivoa, että asioiden näkeminen antoi heille etäisyyttä ja armoa. Heidän elämänsä on todellinen selviytymistarina.

Sari Lilliestierna on dramatisoinut Maiju Mannisen runot sujuvasti eteneväksi näytelmäksi. Ohjaajana hän on onnistunut kuvaamaan isän väkivallan niin ettei se käy liian ahdistavaksi. Lyömiseen riittää, että isä ottaa nahkavyön käteensä ja kuristaminen tapahtuu välimatkan päästä.

Talossa kävi säännöllisin väliajoin myös sosiaalityöntekijöitä. Heille isä osasi näytellä hyvää ja sossun tädit ihastelivat hänen erinomaista kasvatustyötään. Karita Huovilainen ja Vappu Rantalaiho näyttelevät heitä karrikoidusti, mutta totuudenmukaisesti. Mitähän sosiaalityöntekijät ajattelisivat nyt, jos näkisivät esityksen? Miten he ovat voineet olla niin sokeita?

Ohjaaja on ratkaissut runojen kirjoittajan roolin kahdella tytöllä: Satua esittävät Sanna-Mari Kokkinen ja Johanna Ahonen. Heissä näkyy ajoittaista iloa, jota sijaislapsista puuttuu.

Sijaislapsissa on alistumisen ohella myös uhmaa, jonka pelko kahlitsee. Elisa Ranta, Jesse Sundberg , Roosa Lehtonen ja Viktoria Bamberg tekevät uskottavat roolityöt.

Tero Valovuoren isä on väkivaltainen, itseään säälivä, hirviö mieheksi. Karita Huovilainen, Vappu Rantalaiho ja Pirjo Kinos yrittävät elää hänen vaimoinaan.

Sarin Sakki on saanut uudet mukavat esiintymistilat kumppanuustalo Artellista. Sari Lilliestiernan ja työryhmän lavastus ja puvustus ovat värikkäitä Marimekkokankaineen, samoin puvustus. Karita Huovilaisen valot tukevat kokonaisuutta.

Sarin sakki

Palapeliperhepalapeli

Alkuperäisteksti Maiju Manninen

Dramaturgia ja ohjaus Sari Lilliestierna

Puvustus ja lavastus Sari Lilliestierna ja työryhmä

Valot Karita Huovilainen

Näyttelijät Sanni-Mari Kokkinen, Johanna Ahonen, Roosa Lehtonen, Viktoria Bamberg, Elisa Ranta, Jesse Sundberg, Tero Valovuori, Karita Huovilainen, Vappu Rantalaiho, Pirjo Kinos

Sarin Sakki, Ahjolan teatteriryhmä, ensi-ilta 23. marraskuuta Kumppanuustalo Arttelissa (Salhojankatu 42)

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut