Suosikkibaritoni Waltteri Torikka levytti lauluja toivosta – "Jokainen tietää, miltä tuntuu kun..."

Levy: Korona laittoi suosikkibaritonin aikataulut uusiksi. Laulajatähti haaveilee tekevänsä konserttisalikiertueen keväällä 2021.

Koronavuoden kokemukset muuttuivat baritoni Waltteri Torikan käsissä pitkäsoitoksi. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Baritoni Waltteri Torikka muistaa hyvin, missä oli silloin kun kuuli koronan olevan paljon muutakin kuin kiinalaiselta torikauppiaalta putkahtanut satunnainen yksittäistapaus.

– Olin Lontoossa laulutunnilla ja lähdössä New Yorkiin. Sitten alkoi uutisia tulla. Donald Trump sanoi, että älkää tulko Yhdysvaltoihin, joten lähdin Suomeen.

Helsingissä Torikka järkeili, että New Yorkin meiningin voi tuoda myös Mannerheimintielle. Cosmopolitan-drinkkiä juodessaan laulaja katseli uutisia. Tilanne on vakava.

Hauskuus loppui kuin seinään. Torikka kertoo, että päivät olivat Cosmopolitanien tyhjennyttyä kuukauden ajan pitkälti yhdistelmä sohvalla makoilua ja Caruso-koiran kanssa tehtyjä pitkiä kävelylenkkejä. Sovitut esiintymiset ja muu tekeminen peruuntui suurilta osin.

– Jokainen voi miettiä, miltä tuntuu kun 70–90 prosenttia vuosituloista katoaa.

Kuukauden jälkeen syntyi ajatus: mitä tehdään seuraavaksi? Levy. Toivo-niminen pitkäsoitto äänitettiin kesällä Tampereella ja se julkaistiin 6. marraskuuta fyysisenä äänitteenä. Lehtipisteissä myytävä paketti sisältää myös erikoislehden, jossa valaistaan albumin syntyhistoriaa.

– Biisit ovat covereita, ja ne on laulettu sanoitusten ehdolla. Johanna Kurkelan Sun särkyä anna mä en -kappaleen version lauloin niin hiljaa ja hauraasti, että en varmasti koskaan ennen. Se oli haastavaa ja mielenkiintoista, Torikka sanoo.

– Levy syntyi vaivatta ja paineettomasti. Tämä syntyi niin aidosta tarpeesta tehdä – ja antaa toivoa.

Levyltä löytyy myös Pave Maijasen Elämän nälkä. Lauluja valitessaan Torikalla ei ollut vielä tietoa siitä, että Maijanen sairastaa parantumatonta ALS-tautia.

– Kesällä kuulin Norreksen Lasselta Paven tilanteesta... olen iloinen, että Pave oli todella innostunut tekemästämme versiosta, Torikka kertoo.

Vaikka korona on tehnyt asioiden suunnittelemisesta hyvin hankalaa, Torikka suunnittelee silti. Hän sanoo, että suunnitteleminen ja visiointi on olennainen osa hänen luonnettaan. Se antaa samalla myös uskoa tulevaisuuteen.

– Mikäli kaikki menee hyvin, tämän projektin tiimoilta on luvassa konserttisalikiertue ensi keväänä. Tampere-taloonkin tullaan, päivämäärä on 11. huhtikuuta, laulaja kertoo.

Yksi haaste konserttisalien varaamisen osalta on käytössä oleva kapasiteetti. Korona-aikaan useampi talo pitää kapasiteettiaan paljon alhaisemmalla tasolla kuin tavallisina maailman aikoina.

Waltteri Torikka

Syntyi elokuussa 1984 Tampereella. Kasvoi ja varttui Ikurissa. Viihdytti läheisiään jo alle kouluikäisenä laulamalla muun muassa Kikan tuotantoa sukutapahtumissa.

Teki oopperadebyyttinsä vuonna 2009 Suomen Kansallisoopperassa.

Voitti Tähdet, tähdet -televisiosarjan toisen tuotantokauden vuonna 2015. Esikoisalbumi ilmestyi samana vuonna.

Asuu Suomessa Helsingissä ja toisinaan myös Hämeenkyrössä. Kertoo suunnittelevansa vakavasti muuttamista takaisin Tampereelle.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut