Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen Haapalinnan puukotus käräjillä: alaikäinen tekijä vetoaa itsepuolustukseen – "Hän on pelännyt henkensä olevan vakavassa vaarassa"

Oliko Tampereen Haapalinnassa heinäkuussa sattuneessa puukotuksessa kyseessä tietoinen surmatyö vai itsepuolustustilanne? Tätä on käyty läpi perjantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Syytteessä olevalle alaikäiselle pojalle vaaditaan teosta pitkää vankeusrangaistusta. Aluesyyttäjä Heidi Ukskosken mukaan poika on tappanut täysi-ikäisen miehen lyömällä häntä vasemmalle puolelle kaulaan teräaseella siten, että uhrille on aiheutunut seitsemän senttimetrin mittainen, pitkä lihaksen suuntainen pistohaava.

Lyönnin seuraus on ollut kuolettava. Puukon terä lävisti päänkääntäjälihaksen sekä sisemmän kaulalaskimon – lisäksi kaulavaltimo katkesi lähes kokonaan. Mies kuoli nopeasti runsaaseen verenvuotoon.

Pojan puolustuksen mukaan kyseessä oli itsepuolustustilanne, jossa karmiva lopputulos aiheutui osittain vahingossa. Tapahtuma-aikaan kodittomana ollut poika oli mennyt tuttavansa luokse Haapalinnaan yöksi: siellä oli syntynyt lauantaina päivällä riita huumausaineisiin liittyen. Seurasi nujakka, jossa poika ja paikalla ollut kolmas henkilö alkoivat tapella keskenään.

Kaikki asunnossa olleet olivat tukevasti päihteiden vaikutuksen alaisena. Nujakkaan oli tullut osalliseksi pian kuolettavat vammat saanut mies, joka on merkitty puolustuksen lausuntoon tässä Y:nä. Poikaa kuvaa kirjain X.

– Hän on pelännyt henkensä olevan vakavassa vaarassa. Seuranneen kamppailutilanteen aikana X:n kädessä ollut teräase on osunut tahattomasti Y:hyn aiheuttaen tälle haavoja. Tämän jälkeen Y on lopettanut hyökkäyksensä X:ää kohtaan ja X on lopettanut oman puolustautumismenettelynsä, muotoilee taposta syytetyn avustaja, oikeustieteen maisteri Joel Eriksson vastauksessaan.

Paikalla asunnossa oli myös pojan äiti, jolle syyttäjä vaatii sakkorangaistusta huumausaineen käyttörikoksesta. Äiti oli käyttänyt laittomastiamfetamiinia sekä huumausaineeksi luokiteltavia lääkeaineita, joiden vaikuttavina aineina ovat nordiatsepaami, oksatsepaami, klonatsepaami ja buprenorfiini.