Työllisyyskokeilu lähenee – vuodenvaihteen jälkeen Pirkanmaan työttömät saavat nykyistä henkilökohtaisempaa palvelua

Työllisyys: Lähtökohta työllisyyskokeilulle on, että jokainen työnhakija tarvitsee jossain määrin osaamisen kehittämistä.

Työllisyysjohtaja Regina Saari sanoo, että työllisyyden kuntakokeilussa palvelu on nykyistä henkilökohtaisempaa. Liisa Karling

Riina Haapala

Tammikuussa noin 30 000 Pirkanmaan työtöntä saa Oma-valmentajan, kun työllisyyden kuntakokeilu alkaa. Valmentaja on työttömän henkilökohtainen palveluvastaava, joka vastaa asiakkaan työnvälityksestä ja työllistymisen edistämisestä.

– Oma-valmentaja pystyy tekemään laaja-alaisesti esimerkiksi palkkatukiin ja palveluihiin liittyviä päätöksiä. Asiakas tietää, keneen olla yhteydessä ja kuka hänen asioitaan hoitaa, sanoo työllisyysjohtaja Regina Saari.

Vastaava malli on ollut käytössä jo vuosina 2017 ja 2018.

– Jo silloin oli käytössä henkilökohtainen palvelumalli ja kun se päättyi ja palattiin nykyiseen, kyllä laajasti Suomessa on tunnustettu, että työllisyyspalveluissa tarvitaan myös nykyistä vahvempaa henkilökohtaista palvelua, Saari sanoo.

Vuodenvaihteessa alkavassa, valtakunnallisessa työllisyyskokeilussa ovat mukana työmarkkinatuen saajien lisäksi nuoret ja maahanmuuttajat, jotka ovat joko työttömänä tai työvoimapalveluissa.

Saari kertoo, että lähtökohtana kokeilulle on se, että jokainen työnhakija tarvitsee jossain määrin osaamisen kehittämistä.

– Meillä on niin raju murros menossa työmarkkinoilla parhaillaan, kun uusia toimialoja ja ammatteja syntyy ja häviää. Tässä murroksessa me kaikki tarvitsemme jatkuvaa oppimista, Saari sanoo.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki laitettaisiin koulunpenkille.

– Osaamista voi vahvistaa myös työssä. Lähtökohta on, että me välitämme ihmisiä töihin ja jos osaaminen ei riitä, niin yhdessä asiakkaan, työnantajien ja koulutuksen järjestäjien kanssa huolehditaan, että riittää.

Kokeilussa kunnat saavat valtiolta myös päätäntävaltaa muun muassa palkkatukien ja starttirahojen myöntämiseen.

Saari kertoo, että kokeilussa pyritään ennakoimaan työvoimatarpeita toimialakohtaisilla työvoimatarveselvityksillä.

– Korona vaikuttaa nyt siihen, että työnantajien tilanne on haastava. Tosi paljon ihmisiä on lomautettuna ja lomautukset ovat muuttumassa irtisanomisiksi.

Toisaalta Saari muistuttaa, että toisilla aloilla on rekrytointiongelmia.

– Esimerkiksi sosiaali- ja terveysala on helisemässä osaavan työvoiman saatavuuden näkökulmasta.

Kokeilussa tavoitteena on, että jokainen saisi palvelua omasta kunnastaan ja käyntiasioinnin mahdollisuus kasvaa. Korona aiheuttaa tähän oman haasteensa. Asiakaspalvelua tullaan kokeilun alkaessa toteuttamaan osin etänä ja lähipalvelu järjestetään turvatoimien kanssa.

– Osa asiakkaista saa palveluja etänä jo nyt, mutta osa asiakkaiden palveluista on tarkoituksenmukaista järjestää lähipalveluna.

Työllisyyden kuntakokeilu

1.1.2021–30.6.2023

Pirkanmaan kokeilualue käsittää 22 kuntaa. Pirkanmaa muodostaa palveluiltaan yhtenäisen kokeilualueen.

Kokeilujen tarkoituksena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkinaasemassa olevien pääsyä työmarkkinoille.

Kokeiluihin ohjataan ne työttömät ja työvoimapalveluissa olevat työnhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan sekä kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat ja kaikki maahanmuuttajat, jotka ovat joko työttömänä tai työvoimapalveluissa.

Kohderyhmä Pirkanmaalla noin 30 000 työnhakijaa, joista Tampereella noin 19 000.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut