Rongan tornit saavat kumppanin samaan kortteliin – Yksi kerros väheni palautteen jälkeen

Viitesuunnitelmakuva. Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy

Petteri Mäkinen

Tampereen ydinakeskustaan kohoaa uusi 8-kerroksinen asuin- ja liikerakennus, kertoo Tampereen kaupunki.

Kyttälässä asemakaavan muutos on tuomassa uuden rakennuksen osoitteeseen Tuomiokirkonkatu 20.

Samalla tontilla olevat Rongan torneiksi kutsutut kerrostalot suojellaan.

Yhdyskuntalautakunta päätti tiistaina asettaa asemakaavaehdotuksen nähtäville.

Asemakaavalla mahdollistetaan uuden, kahdeksankerroksisen asuintalon rakentaminen Kyttälän kaupunginosan pohjoisosaan tontille, josta puretaan yksikerroksinen autotallirakennus.

Tontin Rongankadun puolella sijaitsee nyt kahdesta 11-kerroksisesta Rongan tornista ja niitä yhdistävästä yksikerroksisesta liikesiivestä koostuva asuinrakennuskokonaisuus, jonka asuintornit suojellaan uudessa asemakaavassa.

Kaava-alue sijaitsee maakunnallisesti merkittävällä Juhannuskylän rakennetun kulttuuriympäristön alueella.

Asemakaava-alueella on nyt rakennettua kerrosalaa 7210 kerrosalaneliömetriä, josta asumista on 6560 ja liiketiloja 650. Asemakaava lisää tontin rakennusoikeutta 3980 kerrosneliömetriä. Laskennallisesti uusia asukkaita voisi tulla noin 86. Uudella rakennusalalla liike-, toimisto- ja työtilaa tulee olla vähintään 100 kerrosneliömetriä.

Pysäköinti on tulossa kansipihan alle, ja kannelle oleskelualuetta.

Vuosi sitten esillä olleesta luonnosvaiheen valmisteluaineistosta annetun palautteen perusteella kaavamääräyksiä on tarkennettu. Kaupungin tiedotteen mukaan uudisrakennusten ulkomuoto sovitetaan arvokkaaseen ympäristöön. Rakennusmassaa on madallettu yhdellä kerroksella. Samalla rakennusalaa on kasvatettu. Selostusta on täydennetty vaihtoehtojen tarkastelulla ja vaikutusten arviointia syvennetty.

Tontin nykyinen kasvillisuus poistuu, kun pihakansi rakennetaan, mikä vähentää korttelin vehreyttä ja ekologista monimuotoisuutta. Tätä korvaataan viherkerroinmääräyksellä ja siihen liittyvän pihasuunnitelman mukaisilla istutuksilla.

Asemakaava on tulossa nähtäville 26.11.–10.12.2020.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut