Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jussi Halla-aho tykkää siitä, että Tampereella ei keekoilla

Politiikka: Nähtiinkö Tammelantorilla pimeänä marraskuun lauantaina istuva ja tuleva Perussuomalaisten puheenjohtaja? Kysymykseen annetaan vastaus tässä jutussa.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho, Tampereen Peltolammi. Varapuheenjohtaja Riikka Purra, Tampereen Armonkallio. Perussuomalaisten kahdelta nokkahenkilöltä löytyy vahva manselainen kasvutausta.

– Kävin Pirkkalassa vain syntymässä. Sitten tulin Tampereelle, Purra tarkentaa.

Sekin johtokaksikkoa yhdistää, että molempien kasvutaustasta löytyy julkisuudessakin esillä ollutta traagisuutta: Halla-aho joutui tamperelaislähiössä koulukiusatuksi, Purran äiti kuoli tytön ollessa pieni.

– Hän oli silloin samanikäinen kuin minä olen nyt (43 vuotta), Purra muistelee.

Näkyykö tamperelaisuus jotenkin erityisellä tavalla puolueen toiminnassa vuonna 2020? Kaksikko on Purran mukaan ehtinyt yhteisillä automatkoilla keskustellakin asiasta. Yhtä selittävää tekijää näissä keskusteluissa ei ole löytynyt.

– Mielenkiintoinen kysymys... en tiedä. Kyllähän Tampereella on joitain heimopiirteitä ihmisten ajattelussa, ja ne eroavat monesta muusta paikasta. On tietynlainen kursailemattomuus ja mutkattomuus. Ihmiset eivät teeskentele ja keekoile samalla tavalla kuin jossain muualla. Kun muutin Tampereelta muualle, tällaiseen asiaan alkoi kiinnittää huomiota, Halla-aho sanoo.

Ilves vai Tappara, Jussi Halla-aho? – "Me elämme toivossa, että uusi nousu vielä koittaa..."

Kun Hakametsässä pelataan Tampereen paikallisottelua, kärkikaksikko liputtaa silloin eri värejä.

– Ei ole mitään muuta kuin yksi ja se on Tappara, sanoo Purra.

– Ilves vakiintui omaksi suosikikseni jo lapsena, ja se ei siitä enää muuksi muuttunut. Me elämme toivossa, että uusi nousu vielä koittaa jonain päivänä, Halla-aho naurahtaa.

Entä jalkapallossa?

– Sitä en ole niin seurannut. Entinen poikaystävä pelasi TPV:ssä, joten se oli silloin TPV. On ollut myös Ilves... suosikkia piti vähän vaihtaakin sen mukaan missä seurassa poikaystävä sattui pelaamaan, Purra kuvailee.

Tämä asia yhdistää pääministeri Sanna Marinia ja Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purraa – "Se on mennyt minulta ohi"

Te olette tuossa mielessä samiksia Marinin Sannan kanssa, ( Markus) Räikkönenhän pelasi TPV:ssä...

– Ai jaa! Okei. Se on mennyt minulta ohi.

Viime kuntavaalit olivat Tampereella perussuomalaisille huomattava pettymys. Kannatus laski alle kymmenen prosentin ja selvä tavoite on nostaa sitä keväällä 2021.

– Meillä oli liian vähän ehdokkaita ja äänestysprosentti jäi liian alhaiseksi. Ehdokaslistojen kattavuus ja monipuolisuus on nyt tärkeää ja se, että ihmiset ymmärtäisivät ettei kuntavaaleissa ole kyse vaan kaavoitukseen liittyvistä asioista, Halla-aho sanoo.

– Pyrimme siihen, että tilanne paranee kaikissa kunnissa ja kaupungeissa, Meillä on ihan oma linja, joka riippuu ihan kaupungista ja kunnasta että mikä sille on sitten vastaparina. Maaseudulla se on eniten Keskusta, kaupungeissa ehkä eniten Kokoomus, Purra analysoi.

Nähtiinkö Tammelantorilla lauantaina puolueen istuva ja tuleva puheenjohtaja? Purraa on puheissa istutettu jo perussuomalaisten seuraavaksi puheenjohtajaksi.

– Tällaisia puheita kuulee kyllä jatkuvasti. En osaa sitä sanoa. Meillä jäsenistö valitsee puheenjohtajan, katsotaan ketkä ovat ehdolla ja kuka tulee valituksi, Halla-aho vastaa.