Koronakriisi näkyy edelleen karusti työttömyystilastoissa.
Työttömiä työnhakijoita oli lokakuun lopussa työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan yhteensä 312 700, mikä on peräti 88 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Luku sisältää sekä työttömät että lomautetut.
Valtaosa kasvusta tulee nimenomaan lomautuksista, mutta Tilastokeskuksen mukaan työttömien määräkin nousi 34 000:lla viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Samaan aikaan työllisten määrä laski 26 000:lla.
Yleinen työttömyyskassa (YTK) kuvaa tilannetta lokakuussa edelleen poikkeuksellisen huonoksi.
Hyvä uutinen on se, että työttömiä työnhakijoita oli lokakuun lopussa TEM:n mukaan 3 100 vähemmän kuin kuukautta aiemmin.
Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin lokakuun aikana koko maassa 53 000, mikä on 12 100 vähemmän kuin lokakuussa 2019.
Kaikkiaan TE-toimistoissa oli ministeriön mukaan lokakuussa avoinna 100 600 työpaikkaa, mikä on 20 400 vähemmän kuin vuosi sitten.
Tilastokeskuksen ja TEM:n luvut poikkeavat hieman toisistaan. Tämä johtuu TEM:n mukaan siitä, että sen Työnvälitystilaston lähteenä on TE-toimistojen asiakasrekisteri ja Tilastokeskuksen työvoimatutkimus on otostutkimus.
TEM:n Työnvälitystilastossa kokoaikaisesti lomautetut luetaan työttömiin, mutta päätoimisia opiskelijoita ei. Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen työttömyyden määritelmä on tiukempi: se edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua edeltävien 4 viikon aikana ja valmiutta ottaa työtä vastaan seuraavien 2 viikon aikana. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen luvut ovat virallisia, koska ne ovat kansainvälisesti vertailukelpoisia.