Älä laita tätä ainetta missään nimessä astianpesukoneeseen: "Voi pahimmillaan rikkoa"

Kuvituskuva. Sanna Jompero-Lahokoski
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Helsingin Uutiset

Etätöiden ja -opiskelun vuoksi kotona syöminen on lisääntynyt korona-aikana. Samalla tiskin määrä on saattanut kasvaa ja astianpesukone on voinut joutua koville.

Vääränlainen astianpesukoneen käyttö voi pilata niin astiat kuin laitteenkin. Koneeseen ei kannata laittaa kaikkia keittiövälineitä.

– Esimerkiksi leikkuuveitset tylsyvät nopeammin koneessa ja puiset kapustat saattavat halkeilla ja imevät itseensä koneen pesuainetta. Myös jotkut muoviastiat saattavat mennä muodottomiksi. Lisäksi myös hopealusikat voivat tummua koneessa, kristalliastiat hajota ja valurauta-astiat ruostua, rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjauspäällikkö Jenna Hakku sanoo tiedotteessa.

Kotivakuutus ei aina korvaa, jos pesukone aiheuttaa kosteusvaurion pesuhuoneessa – Asiantuntija antaa vinkit vahinkojen ja riitojen ehkäisyyn

Jos astiat eivät peseydy kunnolla, syy saattaa olla likaisessa koneessa. Puhdistukseen on Hakun mukaan tärkeää käyttää vain koneen puhdistukseen tarkoitettua ainetta, eikä esimerkiksi käsitiskiainetta.

– Käsitiskiaine vaahtoaa ja voi pahimmillaan rikkoa koko astianpesukoneen, Hakku muistuttaa.

Vuokralainen kuittasi "kaikki ok", mutta asuntoon aiheutuikin vesivahinko, josta asunnon omistaja tuomittiin maksamaan 12 000 euroa – Lakimiehen mukaan kyse on uudesta linjanvedosta

Hakku antaa vinkin myös energian säästämiseen.

– Usein ihmiset yhä esipesevät astiat ennen koneeseen laittoa ja tämä on turhaa, sillä se kuluttaa energiaa ja vettä, kun ihmiset huuhtelevat astiat juoksevan veden alla ennen astianpesukoneeseen laittoa. Nykyaikaiset tiskikoneet kyllä pystyvät hoitamaan huuhtelun. Isot ruuantähteet tulee toki laittaa biojäteastiaan ennen astian koneeseen laittamista, Hakku sanoo.

Näin puhdistat astianpesukoneen oikein

1. Mikäli koneessa on astioita, ota astiat ensin pois.

2. Tutustu koneen huolto- ja käyttöohjeisiin.

3. Ota tiskikoneen alakori pois, jos mahdollista – näin pääset helpommin puhdistamaan konetta.

4. Irrota siivilät ja suihkuvarret, pese ne ja laita takaisin. Laita myös alakori takaisin. Pyyhi tiivisteet sekä koneen ulkosivu.

5. Jos koneen pesutilassa on havaittavissa rasva- ja kalkkisaostumia, laita pesuainelokeroon konetiskiainetta ja pese kone ilman astioita pesuohjelmalla, jonka lämpötila on mahdollisimman korkea. Suositeltavaa on myös välillä pestä kone erityisillä astianpesukokoneiden puhdistusaineilla, jotta koneen pesuteho pysyisi hyvänä.

6. Parhainta huoltoa on pitää kone puhtaana, mutta jos siihen tulee toimintahäiriö, voi sen koittaa selvittää itse käyttöohjeiden ja vikailmoitusten antamien koodien avulla. Vikakoodi tulee näyttöön, jonka jälkeen katsotaan ohjekirjasta mitä se tarkoittaa ja mitä tulee tehdä. Jos toimet eivät auta, pyydä paikalle ammattilainen.

Lähde: JM Suomi

Poismuuttanut vuokralainen jätti parvekkeen oven ja ikkunan auki – nyt riita 60 000 euron korjauksista

Kodintekniikan kauppa on kasvanut vauhdilla – yhden tuotteen myynti suorastaan räjähti käsiin

Kuluttaja: Ostajia vedätetään kodinkoneiden energiamerkeillä – A+ kuulostaa hyvältä, mutta on oikeasti huonoin luokka monelle laitteelle

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut