"Olisiko paikka vapaana...?" – Kysymys Yo-talolla vuonna 1982 synnytti Raulin ja Ritvan viiden vuoden sydänystävyyden ennen laulajasuuruuden kuolemaa

Ihmiset: Nokialainen Ritva Lehtonen oli Rauli ”Badding” Somerjoen uskollinen ja luotettu sydänystävä laulajan viimeiset viisi vuotta.

Nokialainen Ritva Lehtonen oli laulaja Rauli Badding Somerjoen sydänystävä tämän viimeiset elinvuodet 1982-87. Valokuvassa luontoa rakastanut Rauli kukkaniityllä. Katariina Fleming

Katariina Fleming

Nokian kaupunginkirjastossa elämäntyönsä tehnyt Ritva Lehtonen oli Rauli ”Badding” Somerjoen uskollinen ja luotettu sydänystävä laulajan viimeiset viisi vuotta.

Kun katselee ja kuuntelee Ritva Lehtosta, on helppo ymmärtää miksi hänestä tuli Rauli Badding Somerjoen uskottu ystävä. Molemmissa on samaa hiljaista lempeyttä ja lähimmäisenrakkautta. He olivat kuin vastakappaleet, sielunsisko ja sielunveli, Jin ja Jang.

Ritva Lehtosen ja Rauli Somerjoen tarina on kuin kaunis elokuva.

– Olin jo vuosia pitänyt hänen musiikistaan ja lähettänyt fanikirjeitäkin. Pääsin kuulemaan häntä ja Agents-yhtyettä Tampereen Yo-talon keikalle vuonna 1982. Istuin siellä yksin kahden hengen pöydässä ja Rauli meni pari kertaa siitä ohi. Kolmannella kerralla hän kysyi, olisiko paikka vapaana. Aloimme heti jutella; hän oli huolissaan rakkaasta äidistään, joka oli sairaana. Hän totesi myös, että äiti varmasti pitäisi minusta. Meistä tulikin hyvät ystävät ja kävin aina Somerolla vieraillessani tapaamassa myös häntä, vielä Raulin kuoleman jälkeenkin, Nokian Sarpatissa asuva Lehtonen kertoo.

– Rauli kertoi pitävänsä kovasti Muumi-kirjoista. Hän oli jopa mennyt soittamaan Tove Janssonin ovikelloa kiittääkseen, ja yhdessä he olivat nauttineet lasilliset. Illan päättyessä Rauli – kuten häntä kutsuin – antoi puhelinnumeronsa ja pyysi soittamaan. Itselläni ei silloin vielä ollut puhelinta ja soitin puhelinkioskeista. Rauli saattoi soittaa aamulla työpaikalleni ja toivottaa hyvää huomenta, muistelee Ritva Lehtonen, 71, lähes 40 vuoden takaisia tapahtumia kuin eilispäivää.

Ystävyys syveni nopeasti ja Rauli alkoi viihtyä Ritvan luona Nokialla, oli usein viikonkin yhteen menoon.

Rauli kertoi pitävänsä kovasti Muumi-kirjoista. Hän oli jopa mennyt soittamaan Tove Janssonin ovikelloa kiittääkseen.

– Kävin töissä ja hän lueskeli ja kuunteli musiikkia yksiössäni. Ajattelin, ettei häntä täällä kukaan tunne, mutta lähikaupassa miehet olivat alkaneet laulaa ” … kerää jätkä luusi ellei täällä rokki soi...”.

Ritvan viihtyisässä kodisssa on paljon muistoja, on Raulin upeita valokuvia – sekin, jossa hän on pienenä poikana polkupyörän kanssa. Baddingistä kirjoitetut kaksi elämänkertaa ovat pöydällä, laatikoissa on arkistoituina kirjenippuja. Seinällä on iso taulu, jonka alaosaan taiteilija on piirtänyt Baddingin kuvan ja kirjoittanut Eino Leinon Hymyilevän Apollon säkeet ”min verran meissä on lempeä, sen verran meissä on iäistä”. Miten voisi laulajaa paremmin kuvata?

Ritva Lehtoselle musiikki on ollut aina tärkeä osa elämää, toimihan hän yli 30 vuotta kirjaston musiikkiosaston hoitajana. Hänet muistetaan henkilönä, joka aina hankki tarvittavat musiikit ja nuotit – kävi usein Helsingistä asti ostamassa. Lempinimellä Pikku-Ritu tunnettu ”kirjastontäti” on jäänyt monille tärkeänä mieleen.

Omaa musiikkimakuaan Ritva kuvailee monipuoliseksi. Säveltäjistä ovat rakkaita muun muassa Tsaikovski ja Mahler, laulajista Georg Ots, Vladimir Vysotsky, Dmitri Hvorostovsky ja Bulat Okudzava.

– Raulin esittämistä lauluista ovat mieluisimpia Laivat ja Ilta-aurinko – hienoja ovat tietysti kaikki. Luen myös paljon, erityisen rakkaita ovat Eino Leinon, Oiva Paloheimon Omar Khaijamin ja monet nuorempien kirjoittamat runot. Parhaillaan on luettavana argentiinalaisen Jorge Luis Borgesin hieno Omaelämäkerta.

Badding

Rauli Somerjoki

30.8.1947 -14.1.1987

Suosituimpia kappaleita: Paratiisi, Fiilaten ja höyläten, Bensaa suonissa, Ikkunaprinsessa, Tähdet, tähdet, Laivat, Ja rokki soi, Valot, Mä jäin kii, Pilvet karkaa, niin minäkin, Arpiset haavat

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut